2012. szeptember 28.

Tejberizses linzertortácskák kandírozott sárgadinnyével





Nálam egy ideje linzertészta-imádat van. Ezt a sütit képtelenség megunni, ráadásul a végtelenségig variálható. Bármilyen töltelékkel finom. Az sem utolsó szempont, hogy állati gyorsan elkészíthető, a tészta gyakorlatilag 1 perc alatt összeállítható. Ha az arányokat betartjuk, az alaptésztán már nincs mit variálni, maximum ízesíthetjük még reszelt citrom- vagy narancshéjjal, vagy darált, olajos magvakkal. Nem érdemes nagyon eltérni a jól bevált arányoktól.
A zacskós tejberizs egyébként nálunk ritka vendég, 2 évente egyszer veszek csak ilyesmit, de akkor napokig ezt esszük, mintha legalábbis valamiféle hiánybetegségben szenvednénk. Már tegnap is akkora volt a vágy egy hipp-hopp-megvan-édesség iránt, hogy a Kutyafül meglepte magát és engem is 2 zacskó bolti tejberizzsel. Az egyik adagot fel is faltuk némi aszalt barackkal felturbózva. A második zacskót már nem volt kedvem sima tejberizsnek felhasználni, így jött az ötlet, hogy krém lesz belőle, mégpedig az imádott linzertésztával, ezúttal viszont kandírozott sárgadinnyével blondítva, mert abból volt itthon egy hónapok óta sorsára váró, szomorkásan gubbasztó zacsival. Hogy én mennyire imádom ezt a gyümölcsöt, és kandírozva is Isteni! És most már biztos vagyok benne, hogy a linzertészta valóban bármivel működhet.
Ez a süti természetesen saját készítésű tejberizzsel is elkészítő, ami nekem sajnos nem az erősségem, viszont sokkal egészségesebb.




Hozzávalók 6 db 10 cm átmérőjű tartlet formához:

Tésztához:
15 dkg finomliszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
1 kis tojás
zsemlemorzsa a szóráshoz

Töltelékhez:
1 cs. vaníliás tejberizs (pl. dr. Oetker)
4,5 dl tej
2 ek. cukor
6 dkg kandírozott sárgadinnye, aprítva
2,5 dkg vaj

Díszítéshez:
őrölt fahéj
kandírozott sárgadinnye, aprítva

elkészítés:

  1. A lisztet elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal, hozzáadjuk a cukrot, hozzáadjuk a felvert tojást, és gyors mozdulatokkal homogén tésztává gyúrjuk.
  2. A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, gombócokká gömbölygetjük, ellapogatjuk, és mindegyik tésztadarabot a sütőformába nyomkodjuk úgy, hogy a forma pereméig felérjen a tészta. Letakarva hűtőbe tesszük, amíg a krémet elkészítjük.
  3. A tejhez adjuk a cukrot, felforraljuk, majd elzárjuk alatta a lángot, és csomómentesre keverjük benne a rizst.
  4. Hozzáadjuk az aprított sárgadinnye 2/3-át, és fedő alatt 15 percig állni hagyjuk, hogy megpuhuljon. Az így elkészített tejberizshez keverjük a vajat, és kicsit hűlni hagyjuk.
  5. A tortácskákat kivesszük a hűtőből, az aljukat több helyen villával megszurkáljuk, megszórjuk zsemlemorzsával, és minden kis tésztakosárkába 2 evőkanál krémet kanalazunk.
  6. Előmelegített sütőben megsütjük, majd 2-3 perc elteltével a formából kivéve, rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
  7. A tetejüket megszórjuk őrölt fahéjjal, és a félretett kandírozott sárgadinnyével díszítjük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc