2022. május 9.

Kaporfőzelék (vegán)

 

 

 


 

Öndicséret büdös vagy se, ez a kaporfőzelék akkor is irgalmatlan finomra sikeredett! :D Ráadásul még vegán is!
A kaporról egyébként apai nagyanyám jut eszembe, akinél gyerekként még sűrűn megfordultam. Valamiért az maradt meg bennem, hogy nála mindig erőteljes kaporszag uralkodott. Hogy utáltam én azt akkor, sőt még azután is, jó sokáig! Mígnem a Kutyafülnek hála megszerettem, mi több, mostanra mondhatni imádattá „fajult” az iránta táplált pozitív érzelmem. :D
A minap egy vagon kapor boldog tulajdonosa lettem, és az egyik jókora csokrétából – a Sünisen is megtalálható – kaporszósz lett, a másikból meg ez a vegánosított főzelék, ami tekinthető szósznak is, de mivel pöttyet azért sűrűbb, ill. több bors, valamint fokhagyma is került bele, jobbnak láttam a főzelék kategóriába sorolni. Bárcsak tovább tartana a kaporszezon!

 



Hozzávalók 2 személyre:

1 jó nagy csokor kapor (aprítva 3 dkg)
1 nagy fej vöröshagyma
3-4 nagy gerezd fokhagyma
4 dkg kókuszzsír vagy vegán vaj
6 dkg fehér rizsliszt
2 dl zöldségalaplé
2 dl víz
2 ek. kókusztejszín
3 tk. agavé szirup
őrölt fekete bors


elkészítés:
  1. A vöröshagymát lereszeljük, finoman megsózzuk, és a felhevített kókuszzsíron üvegesre pároljuk.
  2. Hozzákeverjük az áttört fokhagymát, az aprított kapor felét, és néhány másodperc elteltével a rizslisztet is. Felöntjük egy kevés, vízzel hígított alaplével, csomómentesre keverjük, majd a többi folyadékot is hozzáadjuk. Néhány percig főzzük.
  3. Hozzáadjuk a többi kaprot, még egy kis sóval, borssal fűszerezzük, agavé sziruppal édesítjük, és kókusztejszínnel krémesítjük.
Tipp:
Ha már ez a recept vegán, én inkább zöldségfasírtot ajánlok hozzá feltétnek, de falafelt is készíhetünk hozzá. Aki úgy látja jónak, ehet hozzá tükörtojást, rántott vagy sült húst.