2017. november 6.

Paprikaszószos-cheddar sajtos kifli







Nagyon régóta terveztem, hogy a paprikaszószomat kelt tésztával is kipróbálom. Annyira szeretem, hogy kifejezetten szórakoztatónak tartom azon agyalni, milyen típusú ételekbe csempészhetném bele. :D Volt már belőle mártás hús mellé, kevertem főtt tésztához, túrógaluskához, használtam pizzamártásnak, és szendvicsre is tettem már majonéz helyett. Ezek a variációk persze mégsem tanúskodnak túl nagy fantáziáról, de hát ugyanazt a szószt nem is lehet annyiféle módon a különböző ételekhez adni. De azért még ötletelek. :D
Ha már pizzára mártásként jól vizsgázott, egyértelmű volt, hogy kiflitöltelékként is megállja majd a helyét, pláne sajttal. :) A tésztájához csak egy csöppet kellett módosítanom a pizzatésztámat, a kivitelezés pedig a sörkifliéhez hasonlítható.
Nem is indulhatna szebben ez a napsütéses, de hűvös, novemberi hétfő reggel, mint egy finom, paprikaszószos kiflivel! Hát még kettővel! :D






Hozzávalók 12 darabhoz:

a tésztához:
30 dkg finomliszt
1 tk. só
1 mk. cukor
3 ek. extra szűz olívaolaj
2 dkg friss élesztő
10 dkg natúr joghurt
1 dl víz
1 ek. olívaolaj a kenéshez

a töltelékhez:
2 bocskorpaprika (vagy Palermo vagy Ramiro, magház nélkül 15 dkg)
5 dkg mascarpone
1 csapott tk. morzsolt oregánó
őrölt fehér bors

1 dl tejszín
2 ek. olívaolaj
12 dkg fehér Cheddar sajt

elkészítés:

  1. A tálba mért, cukorral vegyített lisztkeverék közepébe morzsoljuk az élesztőt, és elkeverjük a langyos vízzel. Egy kis liszttel betakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a sót, a szobahőmérsékletű joghurtot, az olívaolajat, és sima felületű, ruganyos tésztává dagasztjuk. Olívaolajjal vékonyan kikent tálba tesszük, letakarjuk, és huzatmentes helyen a kétszeresére kelesztjük.
  3. Közben elkészítjük a paprikaszószt: a megmosott, magházától megfosztott paprikákat kis kockákra aprítjuk, és lábasba téve, a felforrósított olajon megdinszteljük. Felöntjük a tejszínnel, és a felére elforraljuk a levét.
  4. A darabos szószt botmixerrel pürésítjük, majd sóval, oregánóval fűszerezzük, és sűrűsödésig főzzük. Miután kihűlt, összekeverjük a mascarponéval.
  5. A megkelt tésztából 3 bucit gömbölygetünk, és negyedóra kelesztés után mindegyiket 30 cm átmérőjű körlapra nyújtjuk.
  6. Az első körlapon elkenjük a fele mennyiségű szószt, megszórjuk egy adag reszelt sajttal, és befedjük a 2. körlappal. Erre ismét szósz és sajt kerül, majd rátesszük a 3. tésztalapot.
  7. A rétegzett tésztakört 12 cikkre vágjuk, mindegyiket feltekerjük, kissé ellapítjuk, és sütőpapírral bélelt gáztepsire sorakoztatjuk. A kifliket 20 percet letakarva kelesztjük, majd a tetejüket lekenjük olívaolajjal (szórhatunk rá szezámmagot is).
  8. A tepsit 200°C-os sütőbe toljuk, a hőfokot 190°C-ra mérsékeljük, és pirosra sütjük a péksüteményeket. Tortarácsra szedve langyosra hűtjük.
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 30 perc