2016. december 19.

Pirított zsemlegombócszeletek diós hagymával








A zsemle- vagy szalvétagombóc tradicionális étel a német nyelvterületen, és pörköltek, raguk jól ismert kísérője. Mégsem kóstoltam, amikor Ausztriában dolgoztam, itthon meg pláne nem. Egyébként mindig érdekelt, miért hívják szalvétagombócnak. Megtudtam, hogy azért, mert szalvétába csavarva főzik/párolják. A szalvéta persze nem papírból, hanem vászonból van. A szalvétát lecserélhetjük konyharuhára, de a konyharuhagombóc még idétlenebbül hangozna szerintem. :D Természetesen alufóliába csavarva is elkészíthető, de az átnevezést ebben az esetben inkább ne erőltessük. :D Arról nem is beszélve, hogy milyen káros anyagok oldódnának ki belőle. Maradjunk inkább a zsemlegombócnál, ami esetemben inkább kenyérgombóc. Na, de nem ragozom tovább. :D
Most, hogy osztrák karácsonyi menüt terveztem, szembe jött velem ez a tipikusan arra a vidékre jellemző köret, és kedvet kaptam hozzá. Mivel a fő menünek szánt ételt igen gazdagra terveztem, így előételnek valami egyszerűt szerettem volna. Maga a gombóc, ami igazából inkább rúd formájú, valóban nem túl érdekes, sőt mondhatni túl egyszerű. A különlegességét a diós hagyma adja, amitől máris ünnepi jellege lett.
A gombócszeleteket nem szükséges vajon megfuttatni, tálalhatjuk hidegen is, de úgy éreztem, nekem jobban ízlene pirítva, meleg előételként. Jól döntöttem, így sokkal finomabb volt. Nem is hittem volna, hogy ez a diós hagyma óriási kedvenc lesz. :)






Hozzávalók 4 személyre:

a zsemlegombóchoz:

25 dkg másnapos fehér kenyér (lehéjazva mérve, pl. zsúrkenyér)
8 dkg vöröshagyma
1 ek. aprított petrezselyemzöldje
3 dkg zsemlemorzsa
3 tojás
4 dkg vaj
1,5 dl tej
zöldfűszeres só
őrölt fehér bors
őrölt szerecsendió

a diós hagymához:

3 dkg pirított, durvára vágott dióbél
10 dkg salotta hagyma
3 ek. olívaolaj
3 ek. dió- vagy tökmagolaj
1 tk. fehérborecet
őrölt fehér bors

cukor

elkészítés:
  1. A kis kockákra vágott kenyeret 160°C-ra előmelegített sütőben 15 percig szárítjuk, majd keverőtálba tesszük.
  2. A finomra vágott hagymát 3 dkg felforrósított vajon megdinszteljük, hozzákeverjük az aprított petrezselyemzöldet, majd elzárjuk alatta a lángot, és összeforgatjuk a kenyérkockákkal.
  3. A felforrósított tejet zöldfűszeres sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, ráöntjük a hagymás kenyérkockákra, és hagyjuk langyosra hűlni.
  4. Hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a felvert tojást, és alaposan összedolgozzuk. Lefedve 30 percig állni hagyjuk.
  5. A masszát nedves konyharuhára kanalazzuk, 23 cm hosszú, kb. 6 cm átmérőjű rúddá formázzuk, majd a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük. A konyharuha végeit zsineggel bekötjük, majd forrásban lévő, sós vízben, kis lángon fél óráig főzzük.
  6. A tésztát kiemeljük a vízből, kicsit hűlni hagyjuk, majd konyharuhástul egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  7. A diós hagymához a kétféle olajat elkeverjük az ecettel, sóval, borssal, cukorral ízesítjük, majd hozzáadjuk a vékony karikákra szelt hagymát, a diót, és legalább 2-3 órát hagyjuk pácolódni.
  8. A tésztarudat kicsavarjuk a konyharuhából, 0,5 cm vastag szeletekre vágjuk, és a maradék vajon mindkét oldalukon megpirítjuk. Tálra rendezzük, rákanalazzuk a diós hagymát, és tálaljuk.








A recept a Kifőztük gasztromagazin decemberi számában is megjelent.