2013. május 30.

Zöldfűszeres sajtszósz







A metélőhagymámhoz olyan kedvesen beszélgettem, hogy boldogságában nő, mint a bolondgomba. Alighogy lenyesek belőle, máris friss, új hajtások meredeznek az ég felé. A macskáink is szemet vetettek rá, de én féltőn óvóm „őt” az izgága cicafogacskáktól. A nemrég vásárolt metélőpetrezselyem is szépen hajt - ideje volt mindkettőt felhasználni. Nagy hirtelen nem is jutott eszembe jobb, mint ez a szósz, amit ezúttal főtt tésztához készítettem. Utóbbit olyan régen csináltam, hogy nagy volt az öröm, amikor a Kedvest ezzel vártam ebédre.




Hozzávalók 6 személyre:

1 csokor metélőhagyma
1 csokor metélőpetrezselyem
2,5 dkg vaj
2 ek. finomliszt
1,5 dl zöldségalaplé
1 dl tejszín
1 dl tej

őrölt fehér bors
5 dkg reszelt házi sajt

elkészítés:

  1. A zöldségeket felaprítjuk, és a vajon kicsit megfuttatjuk. Rászórjuk a lisztet, alaposan elkeverjük, majd folyamatosan kevergetve felöntjük a vízzel, a tejes tejszínnel, és fűszerezzük.
  2. Botmixerrel pépesítjük, majd hozzáadjuk a sajtot, és addig kevergetjük, amíg a sajt teljesen fel nem olvad a szószban.
  3. A kész szószt sült húsra vagy rántott hús mellé adjuk, de főtt tésztával is elkeverhetjük.