2014. november 30.

Fahéjkrém őszibarackkal





A 28. SAD! hatására előtérbe került nálam a fahéj, és elkezdtem olyan recepteken agyalni, amibe ez a szuper fűszer belecsempészhető. Inspirálódásul itt-ott nézelődtem is. Naná, hogy találtam egy rakat nekem tetsző finomságot, és nem győztem választani.
Advent első vasárnapjára olyan desszertet hoztam, ami hamar elkészül, és egy kiadós ebéd után könnyű édességként szolgálhat.
A krémet ezúttal nem úgy készítettem, ahogy szoktam, mert kíváncsi voltam, milyen lesz az alább leírt módszerrel. Kétségkívül így egyszerűbb, de állagra picit eltér attól, mint ha külön-külön foglalkoztunk volna a tojássárgájával és -fehérjével, vagy ha csak a sárgáját használtuk volna.
A krém önmagában is finom, simán tálalható tejszínhabbal való összeforgatás nélkül is, csak akkor inkább puding jellegű. Na de nem ragozom, lényeg, hogy kellemes ízű desszert kerekedett belőle. :)

Én ezzel kívánok minden kedves Olvasómnak kellemes 1. advent vasárnapot! :)








Hozzávalók 4 személyre:

Krémhez:
5 dl tej
1 tk. étkezési keményítő
2 tojás
8 dkg cukor
1 tk. őrölt fahéj
1 vaníliarúd
8 db felezett őszibarackbefőtt
2 dl magas zsírtartalmú tejszín

Dió krokanthoz és a díszítéshez:
5 dkg dióbél
3 ek. cukor
1 dkg vaj
1,5 dl magas zsírtartalmú tejszín
1 ek. porcukor

elkészítés:
  1. Az étkezési keményítőt 0,5 dl tejben csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet, a villával előzőleg felvert tojásokat, a cukrot és a fahéjat.
  2. A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, magjait kikaparjuk, és a vaníliarúddal együtt a tojásos-cukros tejhez adjuk.
  3. Közepes lángon, folytonos keverés mellett felforrósítjuk, majd mielőtt felforrna, lehúzzuk a tűzről, és további 2-3 percig kevergetjük. Kivesszük belőle a vaníliarudat, néha megkeverve kihűtjük, majd 1 órára hűtőbe tesszük dermedni.
  4. Elkészítjük a dió krokantot (az elkészítés menetét lásd: itt). (Természetesen sok kimarad majd belőle, de nem érdemes ennél kevesebbet készíteni, mert később felhasználhatjuk más desszertekhez is.)
  5. A felezett barackokat alaposan lecsepegtetjük, és egyforma szeletekre vágjuk. Személyenként két fél barackot számítunk és kibéleljük velük a desszertes poharak oldalát. (Az esetlegesen megmaradt barackot felkockázzuk, és a poharak aljába szórjuk.)
  6. A tejszínt kemény habbá verjük, a lehűtött krémhez forgatjuk, majd négyfelé osztva, a poharakba kanalazzuk.
  7. A díszítésre szánt tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, habzsákba töltjük, és megdíszítjük vele a fahéjkrémet. A desszertek tetejét megszórjuk dió krokanttal, és tálaljuk.












Forrás: lecker.de