2015. október 14.

Zöldséges kosarak







Megint kedvet kaptam a saját gyártású leveles tésztához, úgyhogy szombat reggel neki is álltam a gyors változatnak. Élvezet vele dolgozni, mert tényleg pofon egyszerű az elkészítése, és állati hamar megvan vele az ember. A tésztát ezúttal az egyik – még újnak mondható – kosárka alakú sütőformáimban akartam megsütni, ui. szegénykéim hónapok óta kipróbálás nélkül gubbasztottak a polcon. Ezek a formák egyébként elsősorban linzertészta sütésére valók, de amiben megsül a linzer, abban tuti, hogy a leveles is. :) Hogy mit teszek bele, az csak úgy hirtelen adódott, nem terveztem el előre, úgyhogy amit a spájzpolcon találtam, azzal dolgoztam. Az eredmény nem okozott csalódást, akár vendégeknek előételként is fel merném tálalni. Olyan laktató, hogy egy is simán elég belőle, bár mi főételként ettük.






Hozzávalók 4 db, kb. 17 cm átmérőjű, 6 cm magas kosárformához:

25 dkg gyors leveles tészta vagy klasszikus leveles tészta (lehet bolti is)
1 doboz konzerv vörösbab
15 dkg konzerv kukorica
15 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)
10 dkg kockázott, füstölt, húsos szalonna
1 fej vöröshagyma
Provence-i fűszerkeverék
őrölt fekete bors

1 dl tejszín
1 egészen kicsi tojás
kevés mangalicazsír (elmaradhat, ha a szalonna elég zsíros)
5 dkg bármilyen reszelt sajt (elmaradhat)

elkészítés:

  1. A receptjében megadott mennyiségek feléből elkészítjük a leveles tésztát (vagy a kész leveles tésztát kiolvasztjuk), és 35x35 cm-es, kb. 2 mm vékony négyzetlapra nyújtjuk.
  2. Kb. 17 cm átmérőjű kistányérral 4 db, kör alakú mintát nyomunk a tésztába, éles késsel körbevágjuk, és kibéleljük velük a sütőformákat. (Nem baj, ha a tészta széle nem éri el a forma peremét, mert így is elég magas lesz.) Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük, amíg a tölteléket elkészítjük.
  3. A kis kockákra aprított sárgarépát gőz fölött puhára pároljuk. A babot szűrőkanálba öntjük, vízzel átmossuk, majd alaposan lecsepegtetjük. (A levére nem lesz szükségünk.)
  4. A szalonnát zsiradékmentes serpenyőben addig pirítjuk, hogy kiengedje a zsírját, majd kiszedjük a zsírból, és összekeverjük a babbal, a kukoricával és a sárgarépával.
  5. A hagymát félbevágjuk, vékonyra szeljük és megpirítjuk a visszamaradt szalonnazsíron (ha szükséges, a zsírt pótoljuk). Rátesszük a zöldségeket, megfűszerezzük és néha megkeverve 2-3 perc alatt összesütjük. Teljesen kihűtjük.
  6. Az öntethez a tojást villával felverjük, összekeverjük a tejszínnel és enyhén megsózzuk. A tésztakosarakat kivesszük a hűtőből, elosztjuk bennük a tölteléket, majd mindegyiket meglocsoljuk az öntettel. (Igény szerint sajtot is szórhatunk rá.)
  7. A kosárkákat előmelegített sütőben készre sütjük, rácsra téve kicsit hűlni hagyjuk, majd kés segítségével alájuk nyúlunk, és óvatosan kicsúsztatjuk a sütőformából. Melegen vagy langyosan fogyasztjuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 15 perc

Tipp:

  • Kosárka sütőforma híján a tésztát muffintepsiben is megsüthetjük, de akkor szerintem kb. 8 darab lesz belőle. Ha a lehulló tésztaszéleket is hozzászámoljuk, akkor talán 10 kis kosár is kijön belőle.
  • Hogy a tésztakosarak kiszaggatása miatt lehullott tésztaszélek se vesszenek kárba, gyúrjuk össze azokat, nyújtsuk ki egyetlen körré vagy téglalap alakú tésztává, az egyik felét töltsük meg tetszés szerint, és miután beborítottuk a tészta másik felével, kenjük le felvert tojással, majd süssük meg.

Az étel elkészítéséhez ezt a sütőformát használtam.