2014. december 29.

Citromos pulykamellszeletek sárgarépás-mandulás burgonyapürével





A múltkor nagyon ízlett nekünk az édes, csípős csirkenyárs, ezért kedvet kaptam valami hasonlóhoz. Mivel maradt még pulykamellem, illetve egy árva szál répám, valamint korábbról egy kis pirított mandulapelyhem, ezért ezeket mind összeházasítottam, és kikerekedett belőle ez a finom ebéd. Nem lepődtem meg, hogy ízlett, ui. az édeskés mártásokban sült husit jó ideje szeretem/szeretjük.
Számomra a pirított mandulapehely kimondottan kellemes a burgonyapürében, amit a répa élénk színe csak még inkább feldob. :)
Akár szilveszterre is jó választás lehet.






Hozzávalók 2 személyre:

Citromos pulykamellszeletekhez:
40 dkg pulykamellfilé
3 dkg vaj

őrölt fekete bors
1 nagy kezeletlen citrom
2 púpozott ek. sárgabaracklekvár

Burgonyapüréhez:
50 dkg krumpli (tisztítva mérve)
1 szál (kb. 10 dkg) sárgarépa
3 ek. mandulapehely
őrölt szerecsendió

4 dkg puha vaj

elkészítés:
  1. A krumplit és a répát meghámozzuk, előbbit nagyobb, utóbbit kis kockákra vágjuk, sós vízben mindkettőt puhára főzzük, majd leszűrjük és lecsepegtetjük. (A répát a krumplitól külön, gőz fölött is megpárolhatjuk, hogy megmaradjanak benne az értékes vitaminok.)
  2. A zöldségeket villával összetörjük (nem baj, ha a répát nem teljesen pürésítjük), sózzuk, belekeverjük a vajat, szerecsendióval fűszerezzük, majd hozzáadunk a zsiradékmentes serpenyőben előzőleg megpirított mandulapehelyből 2 evőkanállal. (A többi mandulapelyhet a díszítéshez használjuk.)
  3. A citromot alaposan megmossuk, szárazra töröljük, félbevágjuk, a fél citrom levét kifacsarjuk, a másik felét karikára vágjuk.
  4. A húst felszeleteljük, enyhén kiklopfoljuk, mindkét oldalukon meghintjük borssal, és a felforrósított vajon pirosra sütjük. Közben sózzuk. Félretesszük.
  5. A visszamaradt zsiradékot felöntjük a citromlével, elkeverjük benne a lekvárt, és ha túl savanyú, hozzákeverhetünk egy kis mézet.
  6. A húst visszatesszük a citromos-lekváros szószba, összerotyogtatjuk, majd tálra rendezzük, és citromszeletekkel díszítjük.
  7. A burgonyapürét megmelegítjük, megszórjuk a félretett mandulapehellyel, és a húshoz adjuk.

Megjegyzés:
A húst csak tálaláskor díszítsük a citromszeletekkel, különben megkeményedik. Ha mégis idő előtt rátennénk a húsra, akkor újramelegítve felpuhul.