2014. október 27.

Sajtos túróval töltött gomba szalonnaburokban, zöldfűszeres forgatott burgonyával





Maradt még itthon egy kevés gomba, de most nem szaftosan vagy mártásszerűen akartam elkészíteni, hanem ki akartam próbálni a töltött változatot. A hűtőben volt még egy kevés bontott túróm, illetve a sajtos dobozba csak úgy tudtam beleerőszakolni a sajtot, hogy előzőleg le kellett vágnom belőle egy kis darabot. És ha már ezek a hozzávalók a kezembe kerültek, úgy gondoltam, velük töltöm meg a gombát. A bontott császárszalonna is ott kínálgatta magát, így hát „őt” is felhasználtam. A köret fűszerezéséhez pedig kipróbáltam az Ági barátnőmtől kapott saját készítésű, szárított kakukkfüvet. Hát persze, hogy összehasonlíthatatlan volt a boltival! ♥
Izgultam egy kicsit, hogy vajon megpuhul-e a gomba még azelőtt, hogy a bacon szénné égne, de fölöslegesen aggódtam, mert a gomba elég leves, szépen meg tud párolódni a saját gőzében, és épp annyi idő kellett az elkészültéhez, mint a szalonnának az enyhén pirult állapot eléréséhez. :)
Aztán újabb izgulás következett, hogy a Kedvesnek ízlik-e majd. Ízlett. Annyira, hogy engedélyt kaptam máskor is elkészíteni. :D





Hozzávalók 2 személyre:

Töltött gombához:
4 fej fehér csiperkegomba
8 vékony szelet füstölt császárszalonna (húsosabb fajta)
10 dkg túró
4 dkg trappista sajt reszelve
1 gerezd zúzott fokhagyma
őrölt fekete bors

mangalicazsír a tepsi kikenéséhez

Körethez:
65 dkg krumpli (kis méretűek)
1 csapott ek. mangalicazsír
1 mk. szárított kakukkfű
1 tk. szárított petrezselyem
őrölt fekete bors


elkészítés:
  1. A gombafejeket megtisztítjuk, a tönkjüket kivágjuk.
  2. A töltelékhez a túrót áttörjük, sóval, borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük, majd alaposan elkeverjük benne a reszelt sajtot.
  3. A túrós masszából 1-1 púpozott teáskanálnyival megtöltjük a gombafejeket, és mindegyiket becsomagoljuk 2 szelet szalonnába úgy, hogy teljesen körbevonjuk vele a gombát.
  4. Egy kis tepsit vékonyan kikenünk zsírral, beletesszük a töltött gombákat, és előmelegített sütőben pirosra sütjük.
  5. Közben a körethez a krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük.
  6. Zsírt hevítünk, rátesszük a krumplit, megborsozzuk, sózzuk még, ha kell, és pirulásig sütjük. Megszórjuk a szárított fűszerekkel, és a gomba mellé adjuk.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 45 perc