2012. szeptember 1.

Petrezselymes-tejfölös gombával rakott krumpli






Megláttam a gombakonzervet a szekrényben, a maradék krumplit is el akartam használni, nehogy megplattyadjon, amíg nem leszünk itthon. Azon pedig szerencsére nem sokat kellett gondolkodni, hogy mit készítsek belőle - a mai ebéd hirtelen ötlet eredménye.
Sajnálatos módon ebből csak a Kutyafül lakott jól, mivel én még mindig nem szívelem a gombát. Azért egy icike-picikét mégis megkóstoltam belőle, hátha ezúttal megtörik a jég. Tényleg nagyon finom lett, én mégis hajthatatlan vagyok, és továbbra sem bratyizok vele.




Hozzávalók 2 személyre:

50 dkg főzni való krumpli (hámozva mérve)
grill fűszerkeverék

napraforgóolaj

Gombamártáshoz:
20 dkg konzerv csiperkegomba
1 kis fej vöröshagyma
3 gerezd zúzott fokhagyma
2 dl hús alaplé (leveskockából is lehet)
4 ek. tejföl
1 ek. étkezési keményítő
2 ek. aprított petrezselyemzöldje
őrölt fekete bors

2 ek. napraforgóolaj

elkészítés:


  1. A mártáshoz a hagymát finomra vágjuk, az olajon megdinszteljük, majd elkeverjük a fokhagymával.
  2. A gombaszeleteket kisebb darabokra vágjuk, rátesszük a hagymára, sózzuk, borsozzuk, és néhányszor megkeverve, pár percig sütjük.
  3. Felöntjük az alaplével, és így pároljuk egészen addig, hogy csak egy kevés leve maradjon.
  4. A tejfölt 2 evőkanál vízzel fellazítjuk, simára keverjük benne a keményítőt, és a párolt gombához adva, mártás állagúra sűrítjük. (Ha túl híg, újabb adag keményítős tejföllel sűrítjük, ha túl sűrű, húsalaplével hígítjuk.) Hozzákeverjük a petrezselymet, és ha szükséges, utánasózzuk.
  5. A közepes nagyságú krumplikat 0,5 cm vastagra szeljük, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük.
  6. Serpenyőben kevés olajat hevítünk, rátesszük a szeletelt krumplit, megsózzuk és megszórjuk a fűszerkeverékkel. Mindkét oldalukon kissé megpirítjuk.
  7. A krumpliszeletek felét hőálló edénybe rendezzük, megkenjük a mártás felével, majd újabb sor krumplit teszünk rá, amire rásimítjuk a mártás másik felét.
  8. Előmelegített sütőben kissé megpirítjuk, tetejét megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel, és tálaljuk. Önmagában is fogyaszthatjuk, vagy valamilyen hús mellé is kínálhatjuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc