2022. február 21.

Gombás és paprikás házi ravioli

 

 



 
Sokan azt gondolják, hogy a házi ravioli elkészítése túlságosan is pepecselős. Persze nem állítom, hogy seperc alatt megvan, ugyanakkor messze nem telik olyan sok időbe összehozni. Tény, hogy aki sűrűn megfordul a konyhában azon okból, hogy saját kezűleg gyártson ebédet, és például egyéb ételeknek köszönhetően a tésztanyújtás már a kisujjában van, annak a derelyekészítés mindennel együtt is maximum 1 óra. Ha egyesek ezt is soknak tartják, azoknak csak úgy mondom, hogy egy 2 személyre szánt, jól megpakolt szendviccsel is simán elbíbelődik az ember vagy 30 percet, mire mindent felaprít/lereszel hozzá. ;) Úgyhogy érdemes 2-3 alkalommal rászánni az időt a raviolira, hogy aztán megügyesedve már tényleg ne kelljen miatta sokat állni a konyhában. ;)
Ehhez az alábbihoz azért készült kétféle töltelék, mert én még mindig nem komálom a gombát, így hát kellett nekem is valami bele, amit szeretek. Kövezzetek meg, hogy már megint paprikát használtam és nem brokkolit, de azt még annyira sem bírnám lenyelni! Aki tehát izgatottan lesi, mikor jelenik meg a Sünisen valami brokkolis étel, az rossz helyen várakozik. :D De még mielőtt tényleg rám vetnétek az első követ, készítsétek el ezt a receptet, és biztos lenyugodnak a kedélyek! Már ha egyáltalán bárki is bántani akart volna. :D

 



Hozzávalók 2 személyre:

a tésztához:
18 dkg fehér tönkölyliszt + a nyújtáshoz
2 tojás
½ tk. só

a gombás töltelékhez:
6 dkg konzerv fehér csiperke
½ kis fej vöröshagyma (tisztítva kb. 3 dkg)
1 gerezd fokhagyma
morzsolt bazsalikom
őrölt rozmaring
őrölt fekete bors
tört chili cayenne

1 ek. olívaolaj

a paprikás töltelékhez:
½ Ramiro vagy kaliforniai paprika (aprítva kb. 5 dkg)
3 dkg póréhagyma
őrölt szerecsendió
tört chili cayenne


a raviolira:
4 ek. extra szűz olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
1 púpozott tk. szárított petrezselyemzöldje (vagy frissen aprítva)
1 tk. szárított metélőhagyma (vagy frissen aprítva)

elkészítés:

  1. A finomra aprított vörös- és fokhagymát a felhevített olajon – előbb lefedve, majd fedő nélkül – pár perc alatt aranysárgára pirítjuk.
  2. Rátesszük a lecsepegtetett, nagyon apróra vágott gombát, és fedő alatt puhára pároljuk. A főzési idő végén a fűszerekkel ízesítjük, majd teljesen kihűtjük.
  3. A paprikás töltelékhez a paprikát nagyon apróra vágjuk, a felhevített olajon kissé lepirítjuk, majd hozzáadjuk a felaprított pórét, és lefedve készre pároljuk. Megfűszerezzük és hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. A tésztához a tojást tálba ütjük, felverjük, megsózzuk, majd a lisztet villával fokozatosan hozzákeverjük. Kézzel sima felületű tésztává gyúrjuk, kettévágjuk, majd gömbölyűre formázzuk, és letakarva negyedórát pihentetjük.
  5. Az egyik tésztagombócot liszttel hintett munkalapon 40x20 cm-esre nyújtjuk, majd hosszában kettévágjuk.
  6. Az egyik tésztasáv bal oldalához közelebb, egymástól kis távolságra kávéskanállal 9 halmocskát teszünk a gombából, és ráhatjuk a szabadon maradt tésztarészt.
  7. Az ujjainkkal jól lenyomkodjuk a tésztát a töltelék körül, és derelyevágóval négyzetekre vágjuk. Ugyanígy járunk el a másik tésztasávval is, majd a raviolikat tányérra rendezzük és konyharuhával letakarjuk. A paprikás raviolit ugyanígy készítjük el. (Mindkét fajtából 18 db lesz.)
  8. A tálaláshoz az olívaolajat összekeverjük az áttört fokhagymával, a zöldfűszerekkel, és elosztjuk két serpenyőben.
  9. A kétféle tésztát lobogó, sós vízben egymás után pár perc alatt kifőzzük, alaposan lecsepegtetjük, és a két serpenyőben felhevített, zöldfűszeres-fokhagymás olajra szedjük. Utánasózzuk és két tányérra tálaljuk.
Tipp:
A két tölteléket össze is keverhetjük.
Aki nem akar vergődni a ravioli betöltésével, az a kinyújtott tésztát csak vágja fel négyzetekre vagy metéltre, és miután kifőtt, forgassa össze a gombás/paprikás alappal, valamint a zöldfűszeres-fokhagymás olajjal.