2015. május 4.

Krumplisaláta gazdagon







Nem is olyan könnyű kitalálni, mit együnk fogyókúra idején, pláne, ha a Kutyafülről van szó. Ő ui. nem biztos, hogy megelégszik annyival és azzal, amennyivel és amivel én. Őt nem elégíti ki a pirított magvakkal dúsított gyümölcsjoghurt, azt maximum uzsonnára kanalazza be szívesen. Reggelire vagy ebédre ezért tartalmasabb ételt kell készítenem neki. Azt nem mondom, hogy ez a saláta diétás lenne, de legalább nem hizlal annyira, mint a rántott hús sült krumplival vagy mint a pizza és más kelt tésztából készült finomság. Ráadásul vacsorára már ő sem eszik semmit, maximum egy kevés saját készítésű gyümijogit. Ezért a salátához kínált 1 szelet kenyér vagy 1 darab, a képeken látható péksüti még bocsánatos.
Én csak azért tettem tartárt a salátaalapba, mert pár nappal korábban direkt azért készítettem házi majonézt, hogy tartármártás legyen belőle. Ezúttal azonban csak 1 tojásból készült a majonéz, és a teljes mennyiségből tartár lett, amiből 3 dkg-nyi ment ebbe a saliba.






Hozzávalók 2 személyre:

30 dkg krumpli
2 szem retek
2 szál újhagyma
1 szál frankfurti virsli
1 tk mangalicazsír
3 dkg natúr joghurt
3 dkg tartármártás (vagy tejföl, majonéz, olaj és citromlé keveréke)
1 púpozott ek. mustár
1 tk. nyírfaporcukor
őrölt fehér bors


elkészítés:
  1. A krumplit meghámozzuk, egészen kis kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és kihűtjük.
  2. A virslit apró kockákra vágjuk, és a  zsíron megpirítjuk. Hűlni hagyjuk.
  3. A joghurtot összekeverjük a tartármártással, a mustárral, a cukorral, és sóval, borssal ízesítjük.
  4. Hozzáforgatjuk a felkarikázott újhagymát, a vékony cikkekre szelt retket, a sült virslikockákat, a krumplit, és 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Magában vagy köretként fogyasztjuk grillezett vagy rántott húsok, esetleg halak mellé.