2020. február 8.

Dán mandulás péksüteményPakolászás közben kezembe került a „Süssünk örömmel” bővíthető receptfüzete. Fellapoztam és megakadt a szemem ezen a péksütin. Belemélyedtem a receptolvasásba, és rögtön a homlokomra csaptam azzal a felkiáltással, hogy „de hát ez majdnem blundel tésztából van”, amit én elég sűrűn készítek. Na, akkor pláne nem volt miért izgulni miatta, és miután magamban értelmeztem a formázás mikéntjét, másnap neki is álltam, kicsit módosítva a hozzávalók arányát. Áj, de jól tettem, mert ez az illatos, könnyed péksüti nagyon szeretni való. :) Egy csésze tea vagy kakaó mellé kiváló hétvégi reggeli... meg nem csak hétvégi és nem csak reggeli is. :D


Hozzávalók 16 darabhoz:

Tésztához:
20 dkg finomliszt + egy kevés a dagasztáshoz és a nyújtáshoz
18 dkg vaj
1 kb. 50 g-os tojás fele
2 dkg cukor
egy csipet só
1,25 dl tej
2,5 dkg friss élesztő

Tetejére:
a felvert tojás másik fele
3 dkg kristálycukor
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
2 dkg aprított, szeletelt mandula

elkészítés:

 1. A vajat nyújtófával kb. 15x20 cm-es téglalapra ellapítjuk, majd visszatesszük a hűtőbe annyi időre, hogy jól lehűljön.
 2. A cukorral kevert liszt közepébe morzsoljuk az élesztőt, hozzáöntjük a langyos tejet, és kevés lisztet is beledolgozva, simára keverjük. Letakarva felfuttatjuk.
 3. Hozzáadjuk a felvert tojás felét, a sót, és megdagasztjuk. Letakarva, negyedórára hűtőbe tesszük.
 4. A pihentetett tésztát lisztezett felületen kb. 30x40 cm-esre kinyújtjuk, az egyik felére helyezzük a vajat, majd előbb lentről, utána balról és jobbról is ráhajtjuk a túllógó tésztaszéleket. Ezután befedjük az üresen maradt résszel.
 5. Lisztezett felületen kb. 40x50 cm-es téglalap alakúra nyújtjuk, majd a hosszabbik oldalánál fogva balról és jobbról is behajtjuk úgy, hogy a részek fedjék egymást.
 6. A tésztát az óramutató járásával megegyezően 90°-kal elforgatjuk, és ismét kinyújtjuk. (Ezúttal elég kisebbre nyújtani). Nejlonzacskóba húzva, negyedórát hűtőben pihentetjük.
 7. A nyújtást, hajtogatást, elforgatást a fenti módon még kétszer megismételjük (ha szükséges, újra lehűtjük). Ezután a tésztát 2 részre vágjuk, és mindkettőt 28x30 cm-es téglalapra nyújtjuk.
 8. Mindkét tésztalapot a hosszabbik oldalánál fogva balról és jobbról behajtjuk, és 90°-kal elforgatjuk. Áthengerítjük rajtuk a nyújtófát, hogy a tészta 32 cm hosszúak legyenek, és laponként 8 db 4 cm széles szeletre vágjuk.
 9. A tetejüket lekenjük a félretett felvert tojással, megforgatjuk a mandulával kevert, vaníliás kristálycukorban, és sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük.
 10. A szeleteket a hosszabbik oldaluk mentén 2-3 helyen bevágjuk, és a bevágott részeket kakastaréjszerűen kissé fel-, ill. széthajtjuk, hogy a rétegek láthatóak legyenek. Letakarva fél órát pihentetjük.
 11. A süteményeket előmelegíttet sütő középső részében megsütjük, majd tortarácsra szedve hagyjuk langyosra hűlni.
sütési hőfok: 250°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 12 perc