2014. január 23.

Duplán gesztenyés muffin csokidarabokkal





Egyszer már sütöttem gesztenyés muffint, de egyáltalán nem ízlett, pedig imádom a vele készült édességeket. Karácsonykor elmaradt a gesztenyekrémes torta, elég volt nekünk a diós is, ezért a gesztenye, mint alapanyag az ünnepek utánra maradt, mondván, hogy azért az mégse lehet, hogy ne együnk. Ezúttal mégse tortát, hanem valami mást szerettem volna. Eszembe jutott, hogy újra megpróbálkozhatnék a gesztenyés muffinnal, de ezúttal olyat kellene készítenem, aminek a tésztájában is van gesztenye, de közben krémes is. Így hoztam össze ezt a rengeteg gesztenyével készült sütit. :D Egy darab bőven elég belőle, pedig nem túl édes, mégis igen kiadós. A tésztája a tejfölnek köszönhetően finom puha.
A tészta 16 muffinhoz is elég, ha a sütőforma mélyedéseit csak ¾-ig töltjük meg, de én magas kalapokat akartam, ezért csurig töltöttem a masszával. Picit megijedtem, hogy helyenként kicsit repedezettek lettek, de aztán pont ettől lett olyan jópofán rusztikus, ami szerintem még illik is a gesztenyéhez. Biztosan feltűnik, milyen sok gesztenyét használtam fel hozzá, de a töltés éppen így lett olyan, amilyet eredetileg szerettem volna. Aki kevesebb krémmel is megelégszik, az felére csökkentheti a tölteléket.
A habzsák+csillagcsővel készült mintázást még tanulni kell, de mentségemre szóljon, hogy még csak most tanulom a fortélyát. Ehhez a muffinhoz szerencsére jól megy a „darabosabb” vonalvezetés. :D




Hozzávalók 12 darabhoz:

Tésztához:
25 dkg finomliszt
1 cs. sütőpor
1 tojás
0,8 dl napraforgóolaj
10 dkg cukor
1,5 dl tej
1,5 dl tejföl
25 dkg cukrozott gesztenyemassza
10 dkg étcsokoládé

vaj a tepsihez

Krémhez:
50 dkg cukrozott gesztenyemassza
12 dkg puha vaj
2-3 ek. Portorico rum
1 ek. porcukor (elhagyható)
2 dl tejszínhab
porcukor a tálaláshoz

elkészítés:

  1. A tojást a cukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a tejfölt, a tejet, az olajat, a reszelt csokoládét, és alaposan elkeverjük benne a gesztenyemasszát.
  2. Beleszitáljuk és hozzáforgatjuk a sütőporos lisztet, és a tésztamasszát  a muffintepsi kivajazott mélyedéseibe kanalazzuk.
  3. Előmelegített sütőben megsütjük, majd a muffinokat pár perc után kivesszük a tepsiből, és rácson hagyjuk kihűlni. A muffinok kalapját levágjuk.
  4. A krémhez a gesztenyemasszát áttörjük, kikeverjük a vajjal, a likőrrel, és habzsákba töltjük. (Ha a krémet túl tömörnek találjuk, adhatunk hozzá felvert tejszínhabot, ill. ha nem elég édes, tehetünk bele ízlés szerint porcukrot.)
  5. A muffinok alsó részén elosztjuk a krémet, ferdén rájuk ültetjük a kalapokat, és porcukorral hintve tálaljuk.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 20 perc