2024. június 28.

Málnás joghurtmousse torta

 

 


 

Ezt a tortát eredetileg a kedvenc gyümölcsömmel, földieperrel szerettem volna elkészíteni, de az évek óta tapasztalható tendencia miatt, miszerint a mostani kínálat csupa felfújt, kemény közepű, ízetlen epreket jelent, inkább letettem róla. Persze lehet, hogy másokat kielégít a – csumájánál sokszor még fehér, tehát félig éretlenül leszedett – mai eprek édessége, és a felhúzott szemöldökünk alatt csak a Kutyinyek meg én nézünk szúrósan, értetlenkedve a fölött, hogy hogy lehet az, hogy mások szerint a fent nevezett gyümölcs minősége változatlan maradt. Szóval akinek ízlik az (v)egye, én viszont pénzt nem adok érte. Úgyhogy a tortába inkább másik nagy kedvencünk, málna került.
Az alábbi receptleírás terjedelme senkit se rettentsen el, mert ugyan picit hosszadalmas ecsetelni az egyes lépések mikéntjét, de a torta elkészítése valójában nem bonyolult (még azzal együtt sem, hogy a torta belseje ezúttal érdekesebb lett), és alapvetően kevés hozzávalóból dolgoztam.
Sajnos a másnapi fotózásnak pont nem kedveztek a fények (sem a hőmérséklet), és mire oda jutottam, hogy külön a tortaszeletet is lefotózzam, még erősebb lett a napsütés, majd pedig bosszantó ellenpontként totál beborult az ég. Úgyhogy a nagy műgonddal készült (időközben pöttyet csáléra rogyott) tortáról kevés használható kép született, sőt azokkal sem vagyok elégedett. Szerencsére kóstoláskor minden bosszúságom tovaszállt. :D A könnyed joghurtos mousse a málna savanykás édességével igazi nyári tortát eredményezett még akkor is, ha ez nem egy sütés nélküli változat.


Hozzávalók 20 cm átmérőjű tortához:

a tésztához:
4 tojás
12 dkg cukor
8 dkg finomliszt
5 dkg étkezési kukoricakeményítő
1 tk. 5 g sütőpor
3 ek. meleg víz

a málnapüréhez:
45-50 dkg friss vagy mirelit málna (utóbbit előbb szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni)
1 citrom reszelt héja

a málnapudinghoz:
12 dkg málnapüré
2 dkg cukor
1 tk. (5 g) étkezési kukoricakeményítő

a joghurtmousse-hoz:
20 dkg málnapüré
50 dkg görög joghurt
2,5 dl habtejszín
10 dkg cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor vagy 1 tk. vaníliapaszta
6 zselatinlap

a díszítéshez:
15 dkg málnapüré
2 dkg cukor
2 zselatinlap
10 dkg mascarpone
1 dl habtejszín
1 ek. porcukor
3 ek. pirított mandulapehely vagy pisztácia
friss málnaszemek
citromfűlevélkék

elkészítés:
  1. A tésztához a tojásokat a cukorral robotgéppel magas fokozaton habosra kavarjuk, majd rászitáljuk a sütőporral, keményítővel vegyített lisztet, és alacsony fokozaton összekeverjük. Beledolgozzuk a meleg vizet, és a tésztamasszát a sütőpapírral bélelt kb. 38x33 cm-es gáztepsibe öntjük. Hagyjuk elterülni, majd elsimítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük.
  2. A tésztalapról rögtön lehúzzuk a sütőpapírt, áttesszük egy tiszta konyharuhára, és a rövidebbik oldalánál fogva, konyharuhástól felgöngyöljük. Így hagyjuk kihűlni.
  3. A málnapüréhez a teljes gyümölcsmennyiséghez hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, és leturmixoljuk (ezt a pürét használjuk az egyes elemekhez).
  4. A málnapudinghoz a püréből elvesszük a kellő mennyiséget, és csomómentesre keverjük a lábasba szórt keményítővel, cukorral. Folyamatosan kevergetve, kis-közepes lángon pudinggá főzzük. Folpackkal közvetlenül lefedve hagyjuk langyosra hűlni.
  5. A kihűlt tésztalapot kitekerjük, és a széleit egyenesre vágjuk. A felületét megkenjük a málnapudinggal, és a rövidebbik oldalától kiindulva, kb. 5 cm széles csíkokra szeljük.
  6. Egy tésztacsíkot felgöngyölünk, és a talpára állítva tortaalapra (vagy tortatálra/tálcára/tortaforma aljára) helyezzük. Folytatólagosan e köré tekerjük a többi tésztacsíkot (így egy 16 cm átmérőjű tésztacsigát kapunk). Letakarjuk.
  7. A joghurtmousse-hoz a szükséges mennyiségű málnapürét a cukorral felforraljuk, majd belekeverjük a hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatinlapokat. Langyosra hűtjük.
  8. A hideg habtejszínt kemény habbá verjük, majd hozzáforgatjuk előbb a hideg görög joghurtot, majd a zselatinos, édes málnafőzetet.
  9. A tésztacsiga köré egy 20 cm-esre beállított tortagyűrűt (vagy tortakarimát) helyezünk, körben kibéleljük vax fóliával (vagy enyhén vajazott sütőpapírcsíkkal), és a krémet a formába öntjük. A tetejét elsimítjuk, és másnapig hűtőbe tesszük.
  10. A díszítéshez a málnazselé-díszhez a gyümölcspürét a cukorral felforraljuk, és forrástól számítva 2 percig főzzük. Hozzáadjuk az előzőleg hideg vízbe áztatott, kinyomkodott zselatinlapokat, és szépen elosztva, 4 vagy 8 szilikon mini muffinformába kanalazzuk (attól függően, hogy egész vagy félbevágott díszeket szeretnénk). Tálcára sorakoztatjuk, és fagyasztóba tesszük.
  11. A habgömbökhöz a tejszínt a porcukorral együtt a mascarponéhoz adjuk, felverjük, majd sima csöves habzsákba kanalazzuk. 1 órára hűtőbe tesszük.
  12. A lehűtött tortáról leemeljük a gyűrűt, és eltávolítjuk a fóliát (ha szükséges, a torta oldalát körben elsimítjuk, hogy szebb legyen). A málnazselé-díszeket kiapplikáljuk a szilikon formákból.
  13. A torta tetején késsel bejelöljük a 8 szelet helyét, majd tetszés szerint elhelyezzük rajtuk a zselédíszeket. A torta szélét körben mascarponés habgömbökkel, friss málnaszemekkel, pirított mandulapehellyel és citromfűlevélkékkel díszítjük.
sütési hőfok: 185°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 15 perc

Megjegyzés, tipp:
Én 8 helyett csak 4 zselédíszt használtam fel (a 2 különböző mintájú szilikon minikuglófforma közül nekem ui. az egyik fajta jobban tetszett, de abból csak 4 darab van), és azokat félbevágva díszítettem ki velük a torta szélét.
A dekoráláshoz nem vettem igénybe az összes mascarponés habot, inkább a tortaszelet mellé kínáltam, ahogyan a felhasználatlan zselédíszeket is.