2019. november 10.

Mogyorós túrókrémtorta







Szégyen, nem szégyen rákaptunk a mogyorókrémre. Megint! :D 5 db 400 g-os üveg tartalmának (hol Sünis, hol minta nélküli) kanállal történő bekebelezése után egymásra néztünk, és pókerarccal mondtuk egyszerre: na jóóó' van mos' mán, itt a vége! – aztán vettünk még 5 üveggel. :D Nem hiszem, hogy egészségügyi szempontból sokat számít a mogyorókrém márkája, mert se így, se úgy nem helyes, hogy ilyeneket (v)eszünk. Max. az lehet mérvadó, hogy melyik a finomabb. Amúgy nálunk a Nutoka vált be. Bár van itthon (ajándékba kapott, háznál termett) igazi török mogyoró, meg is van törve, de eddig hiába várt arra, hogy házi mogyorókrémmé lényegüljön – a nagy pillanat még nem jött el. Addig is a szutyok boltit esszük, amiben ráadásul még csak nem is fenntartható gazdaságból származó pálmaolaj van, némi (vállalhatóbb) repceolajjal karöltve. Szóval tényleg szégyen gyalázat ez ránk nézve! Mivel már tűrhetetlen volt a mogyorókrém evészet, a megmaradt mennyiséget olyan sütibe használtam el, amit kivételesen nem magunknak gyártottam, nehogy így együk fel a maradékot. :D A kiszemelt „áldozat” a fogadott keresztlánykám volt, akinek szerencsére épp abban az időszakban volt a szülinapja, amikor mi kezdtünk megcsömörleni a sok mogyorókrémtől. Így aztán a neki szánt tortába rejtettem ezt a fránya függőségokozót. :D Függjön tőle most már ő -felkiáltással. :D Persze egy szelet erejéig azért muszáj volt megkóstolni a tortát, csak hogy érdemben nyilatkozhassak róla eme szent helyen, bár talán a kis barátnőm véleménye is elegendő lett volna, aki szerint imádni való ez a sütike. :D
Könnyen és gyorsan elkészíthető, egyszerű sütemény ez, és szerintem is nagyon finom. :) Advent közeledtével a díszítését az ünnepre hangolhatjuk.






Hozzávalók 20x30 cm-es tepsihez:

Vajas piskótához:

3 tojás
5 dkg porcukor
5 dkg olvasztott vaj
8 dkg finomliszt
3 g sütőpor

Mogyorós túrókrémhez:
25 dkg túró
15 dkg csokoládés mogyorókrém (pl. Nutoka)
1 dl tejszín
8 dkg puha vaj
5 dkg porcukor

Díszítéshez:
5 dkg fehér csokoládé

elkészítés:

  1. A piskótához a tojások sárgáját a cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk az olvasztott vajat és a sütőporral vegyített lisztet. Belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérje felét, majd óvatosan hozzáforgatjuk a többi fehérjehabot.
  2. A tésztamasszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütő középső részében megsütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd kivesszük a tepsiből, és tortarácsra téve kihűtjük. A vékony tésztát középen kettévágjuk (így 2 db 30x10 cm-es lapunk lesz).
  3. A krémhez a tejszínt és a mogyorókrémet a túróhoz adjuk, és botmixerrel alaposan átkeverjük, hogy ne maradjanak benne rögök.
  4. A vajat a porcukorral felhabosítjuk és hozzádolgozzuk a mogyorókrémes túrót. Hűtőbe tesszük dermedni, majd kétfelé vesszük.
  5. Az egyik tésztalapot tálcára fektetjük, elosztjuk rajta az egyik adag krémet, ráhelyezzük a másik tésztalapot, és a többi krém 1/3-ával bevonjuk a süteményt.
  6. A megmaradt krémet csillagcsöves habzsákba kanalazzuk, és ferdén becsíkozzuk vele a torta tetejét. Hűtőbe tesszük dermedni.
  7. A fehér csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk, nejlonzacskóba kanalazzuk, aminek az egyik csücskére kis lyukat vágunk, és egy sütőpapírral bélelt tálcára fenyőfa alakú mintákat rajzolunk. Dermedésig mélyhűtőbe tesszük, majd a csokifenyőket elrendezzük a torta tetején. Tálaljuk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc