2015. március 2.

Lenmagos-bazsalikomos tönkölykenyér





Nem jellemző, hogy tönkölylisztet használok, pedig szeretem a belőle készült kenyeret. Most újra ezt a lisztet vettem le a spájzpolcról, és megbolondítottam egy kis fűszerrel. Igazából direkt egy bizonyos szendvicshez készült ez a kenyér, ezért is lett ilyen hosszúkás. A javát még aznap megettük, de a maradék sem tartott ki sokáig. :D




Hozzávalók 1 kenyérhez:

40 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg Graham-liszt
1 tk. só
1,5 ek. lenmag
1 ek. bazsalikom
2 ek. olívaolaj
3 dkg friss élesztő
1 ek. finomliszt
1 ek. cukor
kb. 3 dl víz
olívaolaj a kenéshez
finomliszt a szóráshoz

elkészítés:

  1. Az élesztőt 1 dl langyos vízzel, a cukorral és 1 evőkanál finomliszttel simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A sóval, bazsalikommal, lenmaggal vegyített lisztkeverékhez adjuk a felfuttatott élesztőt, az olívaolajat, a többi vizet, és se nem túl lágy, se nem túl kemény tésztává dagasztjuk. Kiolajozott tálban, letakarva megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, finoman átgyúrjuk, majd kihúzkodjuk és feltekerjük. A bagettnél szélesebb, hosszúkás alakúra formázzuk,és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
  4. Lekenjük olívaolajjal, megszórjuk liszttel, és a tetejét a kenyér teljes hosszában késsel bevágjuk. Letakarjuk, és további 20 percig kelesztjük.
  5. Előmelegített sütőbe toljuk, és miután megsült, rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 210°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc


 









A receptet a Kifőztük gasztromagazin márciusi számában is megtaláljátok.