2014. április 2.

Sárgarépás amerikai palacsinta édes joghurtöntettel





A húsvétnak megvannak a rá jellemző ételei, legyen az reggeli, ebéd vagy vacsora, vagy akár ebéd utáni desszert. A kalácson, a sonkán, a tojáson és a tormán kívül ott van még sok más egyéb is, amit ilyenkor kínálhatunk. A sütemények esetében az ünnepet nem csak a díszítésben érzékeltethetjük, hanem a tésztába kerülhet olyan hozzávaló, ami a húsvétot idézi. Ilyen pl. a sárgarépa. Biztosan sokan kipróbálták már a vele készült tortákat, süteményeket. A répa azonban nem csak sütibe, hanem palacsintába is tehető, legyen az hagyományos, magyar palacsinta, vagy épp amerikai, az a bizonyos pancake. Én nagyon szeretem mindkettőt, de eddig még csak a mi jól ismert palkónkba csempésztem sárgarépát, és azt sósan ettük. Kíváncsi voltam, milyen lenne amcsi palcsiban. És mivel azt leginkább édesen esszük, így most ebbe a sárgarépás változatba is cukrot tettem. Nekem nagyon ízlett. A Kutyának már kevésbé, de erről csak a fahéj tehet, mert azt semmiben sem szereti, csak tejberizzsel. Sebaj, a családunk másik fele boldogan elfogyasztotta ezt az akár húsvét reggelire is beillő édességet.





Hozzávalók 8-10 palacsintához:

Palacsintához:
25 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)
1 nagy tojás
15 dkg finomliszt
2 tk. sütőpor
1 tk. őrölt fahéj
½ mk. őrölt gyömbér

3 dkg durvára vágott dióbél
3-4 ek. barna cukor
2 dl tej

Joghurtöntethez:
4 púpozott ek. natúr görög joghurt
5 dkg nyírfacukor
1 csipet őrölt gyömbér

Továbbá:
2 ek. vaj a sütéshez
mentalevél a díszítéshez

elkészítés:

  1. A tojást felverjük, hozzáadjuk a cukrot, a tejet, a nagy lyukú reszelőn lereszelt sárgarépát, és alaposan összekeverjük. Beleforgatjuk a sütőporral, fahéjjal, sóval, aprított dióval elvegyített lisztet, és fél órát állni hagyjuk.
  2. Az öntethez a joghurtot simára keverjük a porcukorral és a gyömbérporral.
  3. Serpenyőben kevés vajat hevítünk, elosztunk benne 2-3 palacsintához elegendő tésztamasszát, és kis lángon elkezdjük sütni.
  4. Amikor a palacsinták felszíne buborékossá válik, megfordítjuk, és a másik oldalukon is aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük és melegen tartjuk, amíg a többi palacsintát is elkészítjük.
  5. Egy palacsintára kevés öntetet kanalazunk, ráhelyezünk egy másik palacsintát, és azt is megöntözzük egy kevés joghurttal. Így járunk e a többi hozzávalóval is, és mentalevélkékkel díszítve tálaljuk.