2021. március 16.

Mogyorókrémes rakott desszert

 
 
 




Tavaly – önmagamhoz képest – annyi mogyorókrémes édességet mutattam be itt, a blogon, hogy ezt a desszertet jobbnak láttam átmenteni az új esztendőre. Egy, még októberben készült sütim ihlette, nevezetesen a cukkinis sütemény, aminek a felét odaajándékoztam Anyáéknak, a másik felének pedig csak egy részét ettük meg. Azt is mogyorókrémmel megkenve, mert bizony nem lett valami édes. Végül éppen ez a kis malőr kellett ahhoz, hogy ez az édesség elkészüljön. :) Borzasztó egyszerű és gyorsan elkészíthető desszert ez, amennyiben van otthon egy kis maradék süteményünk – akár tészta széle is lehet –, ami mondjuk kicsit szikkadtabb, vagy csak nem elég édes ahhoz, hogy magában elfogyjon.
A tetején látható mogyorós puding annyira ízlett nekem, hogy máskor is elkészítem majd. :)





Hozzávalók 4 személyre:

6-7, ujjnyi vastag szelet cukkinis sütemény vagy maradék kuglóf, esetleg kakaós piskóta
kb. 30 dkg mogyorókrém (pl. házi mogyorókrém)
2 tojás
3 dkg porcukor
2 dkg finomliszt
1,5 dl tej
5 dkg darált mogyoró vagy dió

elkészítés:
  1. A süteményszeleteket megkenjük a fele mennyiségű mogyorókrémmel, felkockázzuk és lerakjuk egy kb. 22x16 cm-es sütőtálban.
  2. Egy edényt felöntünk kevés forró vízzel, beleállítunk egy másik tálat, amibe belekanalazzuk a többi mogyorókrémet, és hagyjuk folyósra melegedni.
  3. A tojások sárgáját a porcukorral lábasba tesszük, habosra kavarjuk, majd csomómentesre dolgozzuk benne a lisztet, és lassan csorgatva felöntjük a felhevített tejjel. Kis lángon felfőzzük, és a darált mogyoróval/dióval együtt a meleg mogyorókrémhez keverjük.
  4. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és a pudinghoz forgatjuk. Negyedórát hűlni hagyjuk, majd sima csöves habzsákba szedjük és rányomjuk a tésztára. 1-2 órára hűtőbe tesszük.
  5. A desszert tetejét megszórjuk kevés darált mogyoróval/dióval, és tálaljuk.