2019. július 17.

Parmezánleves karamellizált koktélparadicsommal és bazsalikompesztóval







Íme egy leves, ami cseppet sem fogyókúrás, ellenben nagyon-nagyon finom! :D De nem kell megijedni a kalóriatartalma miatt, ha nem eszünk utána második fogást – mi pl. nem is kívántunk egyebet. Kész haszon ez a fürdőruhaszezon közepette. :D
Annak ellenére, hogy nem sok minden került bele a sajton, a krumplin és a paradicsomon kívül, annyira laktatónak éreztük, hogy 2 dl is épp elég volt belőle. Az a kis pirítós, amit mellé ropogtattunk, inkább csak mutatóba készült, csak mert én kényszert érzek arra, hogy a krémlevesekhez pirított zsemleszeleteket kínáljak (a levesbe áztatva még jobb). De anélkül is laktató ám!
Ez a leves csupa olaszos hozzávalóból készült, és a parmezán jellegzetes íze szeretni valóan hangsúlyos. :) A bortól kissé savanykás, a pesztónak köszönhetően izgalmas, és ezt az egészet megkoronázza a karamellizált paradicsom édeskés íze. Már-már költői magasságokba magasztaltam ezt a levest, de ennél jobban nem tudok kedvet csinálni hozzá. :D






Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg reszelt parmezán vagy Grana Padano sajt
20 dkg krumpli
2 salottahagyma (kb. 10 dkg)
4 gerezd fokhagyma
5 dl csirkehúsalaplé
1 dl száraz fehérbor
1,5 dl habtejszín
2 ek. olívaolaj
őrölt fehér bors

12 koktélparadicsom
1,5 ek. porcukor
4 tk. bazsalikompesztó
pirított zsemleszeletek a tálaláshoz (nálam bolognai raguval töltött kifliből)

elkészítés:

  1. A felaprított salottahagymát és a fokhagymát 1 evőkanál felhevített olívaolajon megdinszteljük, majd rátesszük a meghámozott, kockákra vágott krumplit, és néha megkeverve, rövid ideig együtt pároljuk.
  2. Felöntjük a borral, a csirkehúsalaplével, és forrástól számítva, kis lángon, lefedve puhára főzzük.
  3. Hozzáadjuk és felolvasztjuk benne a reszelt sajtot, belekeverjük a lágy habbá vert tejszínt, botmixerrel vagy turmixgépbe öntve pürésítjük. Sóval, borssal és 1 teáskanál porcukorral fűszerezzük.
  4. A koktélparadicsomokat a felhevített olívaolajon többször megkeverve, 3-4 perc alatt átforrósítjuk, közben meghintjük ½ evőkanál porcukorral, és kissé megkaramellizáljuk.
  5. A levest elosztjuk 4 csészében, személyenként 3 db karamellizált koktélparadicsomot teszünk bele, és 1-1 teáskanál bazsalikompesztóval díszítjük. Pirított zsemleszeleteket kínálunk hozzá.