2023. március 12.

Csokoládés-mazsolás zabszelet

 

 


 
Mostanában nemigen sütök, sőt egyéb édességeket is csak nagyon ritkán készítek. És nem, bolti nyalánkságokkal sem tömjük a fejünket! Na jó, nagy ritkán azért igen, de akkor is csak módjával. ;)
Az édesség mellőzésének két oka van: 1. fogyózunk, 2. vannak időszakaim, amikor utálok a konyhában dekkolni még a desszertkészítés miatt is – így is eleget állok a tűzhely mögött a napi ebédünk prezentálása érdekében. A minap azonban szembe jött velem ennek a zabszeletnek az eredetije, és mivel a kamrapolcon már hetek óta reménykedve bámult rám egy tálca aszalt datolya és egy üveg földimogyoróvaj (agyam nincs hozzá, eredetileg mit is akartam belőlük csinálni), gondoltam, itt a nagyszerű alkalom, hogy végre felhasználjam mindkettőt. Igaz, a forrásul szolgáló recept tahinit, esetleg mandula- vagy kesuvajat, ill. agavé szirupot javasolt, sőt igazából csokicsepp sem ártott volna, ha van, de ezek hiányában egyéb alapanyagokkal oldottam meg a dolgot, sőt megfejeltem egy kis mazsolával is. Így legalább Sünis kanál-féle zabszelet lett belőle, ami azért nyilvánvalóan jobb, mint ha teljes egészében másvalaki receptjét mutogatnám. Nem mintha azzal olyan nagy baj lenne (pláne, ha linkelve van a forrás), de mégis csak megnyugtatóbb – legalábbis számomra –, ha csak inspirálódom és viszek bele egy kis másságot. :)
Na, de ennyi duma után következzen az ominózus recept, aminek az elkészítését cseppet sem bántam meg, sőt! Uzsonnára, utazáshoz, hegymászáshoz, vagy csak úgy, ha édességre vágyunk, tökéletes választás ez az energiaszeletnek is beillő zabos finomság. ;)

 


Hozzávalók:

20 dkg zabpehely (finom- vagy nagy szemű)
15 dkg kimagozott vagy mag nélküli aszalt datolya
10 dkg (akác)méz
4 dkg bio földimogyoróvaj (vagy más magvaj)
egy kis csipet só
12 dkg étcsokoládé (50-60%-os)
3 dkg mazsola
1 tk. napraforgóolaj

elkészítés:
  1. A datolyát felöntjük forró vízzel, és negyedórát állni hagyjuk. A mazsolát szintén forró vízbe áztatjuk. A csokoládét felaprítjuk.
  2. A zabpelyhet késes aprítóval a zabliszthez hasonló finomságúra daráljuk. A fele mennyiséget az alaposan lecsepegtetett datolya felével késes aprítóban összedaráljuk, majd átöntjük egy keverőtálba. A többi zablisztet és datolyát is ugyanígy összedaráljuk, és a többihez öntjük.
  3. Előbb fakanállal, majd gumikesztyűs kézzel hozzádolgozzuk a mézet, a földimogyoróvajat, 5 dkg aprított étcsokoládét és a lecsepegtetett mazsolát.
  4. A masszát téglatestté formázzuk, egy ív sütőpapírra tesszük és ráhajtjuk a papírt. Nyújtófával kb. 2 cm vastag, 16x18 cm-es téglalapra kinyújtjuk, miközben a kezünkkel is segítünk kialakítani a téglalap formát.
  5. Hogy a szélek egyenesek legyenek, palacsintafordító lapát lapjával elegyengetjük. Sütőpapírostól vágódeszkára tesszük.
  6. A többi csokoládét az olajjal együtt vízgőz fölött felolvasztjuk, a zabos alapra öntjük, és spatulával eloszlatjuk, rusztikusra simítjuk. Hűtőbe tesszük dermedni.
  7. A csokoládébevonatos zablap széleit forró vízbe mártott, szárazra törölt késsel egyenesre vágjuk, majd tetszés szerinti méretűre és formára szeljük (én 2,5x5,5 cm-es darabokra vágtam). Jól zárható dobozba rendezzük.
Tipp:
A méz és a földimogyoróvaj arányán nyugodtan lehet változtatni – aki túl édesnek érzi, az csökkentse a méz, és növelje a magvaj mennyiségét. ;)
Méz és étcsoki helyett agavé- vagy juharsziruppal, vegán csokival vegánosíthatjuk. ;)

 


 


Ötlet: innen