2016. november 11.

Tejfölös-újhagymás csirkecombok







Nem tudom, hogy lehet, de vagy 2 hétig nem ettünk húst. A sok tésztaféle után viszont már nagyon kívántam, és ezt az egyszerű, a pácolási időt leszámítva gyorsan elkészíthető ételt hoztam össze. Ezúttal nem csirkemellet, hanem combokat használtam. Éppen ideje volt kiolvasztani, mert legalább fél éve vártak a sorsukra. Ennyi idő pedig elvileg a fagyasztott húsnak sem tesz jót.
A fűszeres tejfölben való pácolást nagyon kedvelem, mert omlóssá teszi a húst, és nem utolsó sorban maga a pácanyag sem vész kárba, hiszen az ételt az érlelésen túl ebben is kell megsütni.
Az alábbi fűszerkeveréket most próbáltam ki először, és úgy érzem jól választottam, mert a többi fűszerrel együtt igazán finom, sőt számomra különleges ízt adott a húsnak. :)






Hozzávalók 2-4 személyre:

6 csirke felsőcomb
15 dkg tejföl (20%-os)
2 ek. csirkekirály fűszerkeverék
1 mk. szecsuáni bors
1 mk. fokhagymapor
½ mk. őrölt fekete bors
6 ek. olívaolaj
1 csomó újhagyma
1 zöldpaprika
½ szál hegyes erős paprika


elkészítés:
  1. A megmosott, szárazra törölt cirkecombokat lebőrözzük, a felületüket 2-3 helyen hosszanti irányban bevágjuk, és megforgatjuk a fűszerekkel és 4 evőkanál olívaolajjal kevert tejfölben. Folpackkal lefedve hűtőbe tesszük legalább 3 órára.
  2. Az erejétől megfosztott erős paprikát a zöldpaprikával együtt apró kockákra vágjuk, és a maradék felforrósított olajon, fedő alatt puhulásig dinszteljük. Közben enyhén megsózzuk és kicsit lepirítjuk. Rátesszük a húst, és fedő alatt, kis lángon pároljuk negyedórát.
  3. A combokat megfordítjuk, hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát, és fedő alatt pároljuk még 15 percig. Levesszük róla a fedőt, és további 10 perc alatt készre sütjük. Közben a combokat egyszer megfordítjuk.
  4. A kész ételt tetszés szerinti körettel, pl. kölessel, párolt rizzsel, sült krumplival, vagy naan kenyérrel együtt tálaljuk.

Tipp:
A húst a tandoori csirkéhez hasonlóan kerti grillen vagy sütőben is megsüthetjük.










A recept a Kifőztük gasztromagazin novemberi számában is megjelent.