2019. január 17.

Beignet – New Orleans-i fánk







A beignet (ejtsd: benje/bennye), avagy a fánkkészítés hagyománya az ókori Róma idejére nyúlik vissza, bár az olajban való sütés jóval korábbra tehető.
A francia eredetű beignet kifejezést két különböző fajta tésztára használják: a francia stílusú fánk égetett tésztából készül, de – ahogy azt mindenki tudja – létezik élesztős változata is. Mindkettőt süthetjük olajban vagy akár sütőben.
New Orleans-ban a 18. század óta a kreol konyhában különösen népszerű az olajban sült beignet. Gyakran különböző gyümölcsöket tesznek a tésztába, és hagyományosan reggelire fogyasztják. A népszerű New Orleans-i Café du Monde-ban porcukorral hintve tálalják, és cikóriakávét vagy café au lait-t kínálnak hozzá. A beignet-t 1986-ban Louisiana hivatalos állami fánkjává nyilvánították.
Gondoltam, teszek vele egy próbát, mert megtetszett a formája. A darabszám senkit se tévesszen meg, mert ezek a párnácskákra emlékeztető, négyzet alakú fánkok olyan picik, hogy hipp-hopp be lehet kapkodni belőlük egy tálkával. Úgyhogy igazából nem nagy mennyiség, és elsősorban csak azért készült, hogy meg tudjuk kóstolni. Ja, hát mi másért?! :D A farsangi időszakban idén ui. többféle fánkot is kipróbálok, ezért egymás után készülnek a különböző variációk. :) Érdemes volt megsütni, mert igazán könnyű és ízletes. Nálam a gyümölcs most kívülre került – a forgatáshoz használt porcukrot citromhéjjal ízesíteni szerintem telitalálat volt. :)



 


Hozzávalók 100 darabhoz:

Tésztához:
22,5 dkg finomliszt
2,5 dkg porcukor
2 dkg vaj
1 kis tojás (vagy 1 tojás fele)
egy csipet só
½ cs. (4,5 g) szárított élesztő
1,2 dl víz és tej fele-fele arányban
1 l kókuszolaj vagy más növényi olaj a sütéshez

Forgatáshoz:
7 dkg cukor
2 cs. (10 g) fagyasztva szárított bio citromhéj (pl. Alnatura)

elkészítés:

  1. A langyos vizes tejben elkeverjük a szárított élesztőt 1 dkg cukorral, és letakarva felfuttatjuk.
  2. Az élesztős folyadékot a felvert tojással és a lágy vajjal együtt a sóval vegyített liszthez adjuk, és robotgép dagasztóvillájával addig keverjük, amíg a tészta el nem válik a tál oldalától (ha túl lágynak érezzük, adhatunk még hozzá egy kevés lisztet). Vékonyan kiolajozott tálba tesszük, és letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett felületen 30x30 cm-es téglalapra kinyújtjuk, és derelye- vagy pizzavágóval 3x3 cm-es négyzetekre szeljük (vagy nagyobbra is vághatjuk). Kissé széthúzkodjuk, hogy ne keljenek össze.
  4. Konyharuhával letakarva további 10 percet kelesztjük, majd 175°C-ra felhevített olajban mindkét oldalukon aranybarnára sütjük. (Fontos, hogy sütés közben felpuffadjanak. Vigyázat, gyorsan sülnek!)
  5. A kész fánkokat papírtörlővel bélelt tálra szedjük, hogy lecsepegjen róluk a felesleges zsiradék.
  6. A citromhéjat összedaráljuk a cukorral, és megforgatjuk benne a beignet-ket. Melegen tálaljuk.
Megjegyzés:
Egyszerre 10-nél több fánkot ne tegyünk az olajba, mert gyorsan sülnek. Amint elkészültünk egy adaggal, és papírtörlőre szedtük, tegyünk máris újabb adag tésztát az olajba. Amíg a 2. adag sül, addig van időnk az előző mennyiséget megforgatni a porcukorban.


Tipp:
Úgy is készíthetjük, hogy a kinyújtott tésztát előbb pihentetjük, és csak ezután vágjuk négyzetekre. Tetszés szerint lekvárt is kínálhatunk mellé.