2023. február 1.

Narancsos rizspuding (vegán)

 

 


 

A Kutyinyek az elmúlt egy hónapban már háromszor emlegette a tejberizst, de csak most jutottam el oda, hogy teljesítsem az óhaját. Nem mintha az elkészítése olyan nagy szaktudást igényelne, de mindig volt itthon valami pudingféle vagy nemrég a citrusos süti, ami késleltette a tejberizs színre lépését. Most végre elérkezett az idő! Mivel az utóbbi hetekben a vegán ételeken volt a sor, gondoltam, miért ne mellőzhetné az állati eredetű alapanyagokat a desszertünk is. Úgyse mostanában készítettem vegán édességet. Volt itthon zabtejem – a növényi tejek közül az egyik kedvencem –, a kezeletlen héjú narancsok közül pedig kettő már megadta magát a hűtőben. Úgyhogy mentenem kellett a menthetőt – ez a narancsos rizspuding lett belőle. Amikor a tálban maradt krémet kinyalattam a Kutyával, széles vigyor lett a jutalmam, és egy kedves ítélet: Macska, ez brutál finom! :D Miután én is megkóstoltam, egyet kellett értenem vele, így bátran mutogathatom itt, a Sünisen is. :)




Hozzávalók 4-5 személyre:

a rizspudinghoz:
17 dkg kerekszemű rizs
14 dkg finomítatlan nádcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
3 dkg vegán vaníliaízű pudingpor
1 bio narancs reszelt héja
½ narancs leve
egy kis csipet só
5 dl zabtej vagy zabital
2 dl víz
2 dl kókuszkrém (behűtve)
1 tk. vegán margarin

a narancspudinghoz:
1,3 dl zabtej vagy zabital
2 bio narancs
½ narancs reszelt héja
1 ek. frissen facsart citromlé
1 ½ ek. finomítatlan nádcukor
1,5 dkg étkezési kukoricakeményítő

a díszítéshez:
filézett narancsgerezdek
narancshéj

elkészítés:

  1. A rizspudinghoz a vizet lábasba öntjük, megsózzuk és felforraljuk. Beletesszük az átöblített rizst, és nagy lángon, kevergetve addig főzzük, hogy az összes víz elforrjon róla.
  2. Hozzáadjuk a nádcukrot, felöntjük 4 dl felhevített zabtejjel, és közepes lángon, néha megkeverve, puhulásig főzzük.
  3. A pudingport csomómentesre keverjük a többi zabtejjel, és kis lángon, folytonos keverés mellett besűrítjük vele a zabtejberizst.
  4. Belekeverjük a narancslevet, a reszelt narancshéjat, a puha margarint, és hideg vízfürdőbe állítva teljesen kihűtjük, miközben többször átkeverjük.
  5. A narancspudinghoz a keményítőt kis lábasba szórjuk, 0,5 dl zabtejjel csomómentesre keverjük, majd felöntjük a többi zabtejjel. Belereszeljük az egyik narancs héjának a felét.
  6. Mindkét narancsot félbevágjuk, és vékony pengéjű, hegyes késsel kivágjuk a gyümölcshúst a hártyák közül. A zabtejhez adjuk, majd a kifilézett narancsok héjban maradt levét is belefacsarjuk. Kis lángon, kevergetve hígabb állagú pudinggá főzzük. Hűlni hagyjuk.
  7. A behűtött kókuszkrémet magas falú edénybe öntve habbá verjük, és óvatosan a kihűlt pudinghoz forgatjuk.
  8. A rizspudingot elosztjuk 4-5 üvegpohárban, rákanalazzuk a narancspudingot, és behűtjük. Filézett narancsgerezdekkel és narancshéjjal díszítve kínáljuk.