2016. június 11.

Barbecue csirkemell szalagok sült hagymakarikával, kenyérlepényen






 



Emiatt az étel miatt kerítettem sort a Kansas City BBQ szósz elkészítésére. Annyira ízlett ui. az egyik kedvenc éttermünkből rendelt Kentucky pita – amint azt már a „szószos” blogbejegyzésben is említettem –, hogy mindenképp meg kellett tudnom, házilag is kivitelezhető-e. Naná, sőt még finomabb is! :D A rendelt változatban vegyes saláta csücsül a husi alatt (de én azt nem kértem hozzá, mert hülye válogatós vagyok), ill. a csirke elég durván csípős és közben túl édes is volt. A házilagos variációhoz én egy finomított, mondhatni lágyabb verziót készítettem, és pita helyett indiai kenyérlepényt, naant sütöttem hozzá, mert az kevésbé macerás. A pitának hosszabb a kelesztési ideje, ráadásul miután a sütőben megsült, nem olyan szép, mert a sütés ellenére is elég halovány színű marad. (Legalábbis az én esetemben a sütőrácson való sütés ezt eredményezi.) Ahhoz, hogy a pitának gusztusos, barna foltjai legyenek, szükség van egy kis serpenyős pirításra is, de ez sajnos jelentősen megnöveli az elkészítés idejét. Első alkalommal mégis pitával készítettem a próbaadagot, hiszen én az eredetit akartam lemásolni. Akkor még nem jutott eszembe, hogy a naan nagyon hasonlít a fent leírt módon kétszer sült pitára.
Egy szép, napsütéses szombati napon azonban eszembe ötlött a korábban kedvencünkké avanzsált kenyérlepény, és ezúttal arra ültettem a tölteléket. Azonnal kedvenc lett, annyira finom. :) Bevallom, a vacsorára meghagyott 1-1 darab lepényre még reszelt sajtot is szórtam, és úgy halmoztam rá a húst, majd a hagymát, csak hogy teljes legyen az élvezet. :D








Hozzávalók 4 személyre:

a naanhoz:
12,5 dkg fehér tönkölybúzaliszt
12,5 dkg zabpehelyliszt
5 dkg natúr joghurt
1 csapott ek. foszfátmentes sütőpor
1 tk. só
kb. 1,5 dl langyos víz
5 g friss élesztő
1 ek. olvasztott vaj

a feltéthez:
60 dkg csirkemellfilé
2 ek. vaj
6 ek. BBQ szósz
1 ek. morzsolt korianderlevél
0,5 dl tejszín

4 fej vöröshagyma
2 ek. tönkölybúzaliszt
bő kókuszolaj a sütéshez

elkészítés:
  1. A sült hagymához a megtisztított vöröshagymákat vékony karikákra szeleteljük (V gyaluval a legegyszerűbb) és gyűrűire szedjük. Egy maroknyi adagot kis tálkába teszünk, közvetlenül a sütés előtt rászórunk fél evőkanál lisztet, alaposan összeforgatjuk, majd lerázzuk róla a felesleget, és bő, forró olajban kisütjük egyszerre csak egy adagot, hogy legyen helye ropogósra sülni.
  2. A kisült hagymát szűrőkanállal kiszedjük az olajból, lecsepegtetjük és átszedjük a konyhai papírtörlővel bélelt tálba. Amint a papír felitta az olajat, a sült hagymát áttesszük egy másik tálba. Így járunk el a többi hagymakarikával is. (Vigyázzunk, mert a 2. adag már hamarabb megsül!)
  3. A naanhoz a lisztkeverék közepébe morzsoljuk élesztőt elkeverjük a langyos vízzel, és beledolgozunk annyi lisztet, hogy híg, nokedli állagú tésztát kapjunk. Letakarva pihentetjük fél órát.
  4. Hozzáadjuk a sót, a sütőport, a joghurtot, és lágy tésztává dagasztjuk. vékonyan kivajazott tálba tesszük, a tetejét meglocsoljuk olvasztott vajjal, és letakarva pihentetjük negyedórát.
  5. Beledagasztjuk a rajta lévő vajat, és miután további 15 percet pihentettük, 4 egyforma gombócot formázunk belőle. Letakarjuk, amíg a tölteléket elkészítjük.
  6. A mellfiléket lapjában (egyenként) 2-3 szeletre vágjuk, majd a kést a hús rostjaira merőlegesen és kissé ferdén tartva felcsíkozzuk. Megsózzuk.
  7. A serpenyőben felhevített vajon fehéredésig sütjük, majd kissé lepirítjuk. Hozzákeverjük a barbecue szószt, megszórjuk morzsolt korianderlevéllel, és összeforgatjuk. Felöntjük a tejszínnel, és kis lángon főzve, a szószt a felére elforraljuk.
  8. A tésztagombócokat enyhén lisztezett felületen 22 cm átmérőjű körlapokra nyújtjuk, és a felhevített, zsiradékmentes serpenyőben, közepes lángon, egymás után kisütjük úgy, hogy az egyik oldalukat fedő alatt sütjük.
  9. Amikor már hólyagosodni kezd, és kissé megpirult a tészta, megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük tovább. (Amíg az egyik lepény sül, az idő alatt kinyújtjuk a következőt.)
  10. A forró lepények közepére halmozzuk a szószos húst, és megszórjuk sült hagymával. Fogyasztáskor két oldalról felcsippentjük a tésztát a töltelék fölött, hogy azok kissé fedjék egymást, és már ehetjük is.

Tipp:
  • Kínálhatunk mellé savanyúságot vagy friss salátát.
  • A húst egy kis tejszínnel felengedve meg lehet melegíteni, a naan pedig fedő alatt, kis lángon felfrissíthető.