2024. augusztus 28.

Lila hagymás-oregánós kenyérrúd

 

 


Ez a recept – egy felturbózott rántotta kísérőjeként – még 2015-ben került fel a blogra, de az újrafotózási mániám miatt majd’ 10 évvel később ismét megsütöttem, hogy a kis rudakat külön receptként szerepeltessem. Ezúttal a kertünkben termesztett oregánóból is tettem a tésztába, ill. jóval több lila hagyma került bele, mert az úgy csak jobb lehet. :D Valóban így is lett, igazán intenzíven érezhető benne a hagyma, és a friss oregánó is kellemes ízt kölcsönöz neki. :)

Hozzávalók 8 darabhoz:

12,5 dkg fehér kenyérliszt
2,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 nagy fej lila hagyma
néhány ágacska friss oregánó (nálam kétféle)
1 mk. só
1 csapott mk. cukor
8 g friss élesztő
kb. 1 dl víz
2 ek. olívaolaj

elkészítés:
  1. A megtisztított hagymát nem túl finomra felaprítjuk, és az olívaolajon fedő alatt megpirítjuk. Hűlni hagyjuk. A megmosott, leszárított oregánó ágacskákról lecsipkedjük a leveleket.
  2. Az élesztőt a cukorral és egy kis liszttel kevés langyos vízben elkeverjük, és liszttel betakarva felfuttatjuk.
  3. A felfutott élesztőt a pirított hagymával, az oregánóval és a többi vízzel együtt a sóval vegyített liszthez adjuk, és megdagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálban, letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztából 8 kis bucit gömbölygetünk, rudacskákat sodrunk belőlük, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Letakarva addig pihentetjük, amíg a sütő bemelegszik.
  5. A rudak tetejét és közöttük a sütőpapírt bespricceljük vízzel, és a tepsit 220°C-ra előmelegített sütő középső sínjébe toljuk. A hőfokot ekkor 200°C-ra csökkentjük, és megsütjük a rudacskákat. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc

Megjegyzés, tipp:

Rántottához nagyszerű választás, de készíthetünk hozzá valamilyen mártogatót is.