2019. január 6.

Vaníliakrémes szelet, avagy retró vaníliás Ráma szelet







Van egy sütemény, amit a '80-as, de még a '90-es években is minden cukrászdában lehetett kapni, és olyan népszerűnek számított, hogy talán abból fogyott a legtöbb: ez pedig a vaníliás Ráma kocka vagy szelet. Azt nem mondhatom, hogy a kedvencem volt, de azért szerettem, és egy régi, fekete-fehér fotó tanúsága szerint épp ezt a sütit tolom befelé az óvodai ballagási ünnepségen. :D
A krémje az utálatos Ráma margarinnal készült – innen a neve –, és nagyon könnyű, habos állagú volt. A tetejére villával hullámmintát rajzoltak, és/vagy meghintették reszelt csokoládéval. Ugye, így talán már mindenki emlékszik rá! :)
A vaníliás Ráma szelet a Kutyafül kedvenc cukrászdai süteménye, de a legtöbb helyen sajnos már nem lehet ilyet kapni, ill. ahol még fellelhető, ott valami oknál fogva nem úgy készítik, mint régen. Így hát lemondtunk róla.
A Kutyinyek azonban az évek alatt többször felemlegette ezt a süteményt, és én tavaly jutottam el odáig, hogy elkezdjem keresni a receptjét a neten. Bánatomra sehol sem bukkantam rá arra a bizonyos igazira. :( Mígnem a barátnőm révén megismerkedtem egy nagyon kedves cukrásszal, aki volt olyan rendes, és megosztotta velem a krém készítésének titkát. A piskóta receptjét nem tartottam fontosnak elkérni, mert mindenki a saját jól bevált tésztáját használhatja hozzá.
A krémrecept boldog tulajdonosaként alig vártam, hogy elkészíthessem a sütit, de még kerestem a megfelelő alkalmat. Ez az alkalom most érkezett el, mert a Kutyától olyan csodás ajándékot kaptam karácsonyra, hogy azt feltételül valami különleges meglepetéssel szándékoztam meghálálni. A régi kedvenc süteményénél nem is találhattam volna megfelelőbbet erre a célra.
Bevallom, a készítés kapcsán némi változtatást iktattam be: a cukor mennyiségét jelentősen lefaragtam, a vajat is kevesebbre vettem, mert a próba során kiderült, hogy az eredeti mennyiségekkel nekünk nem annyira nyerő. Ezzel a kis átalakítással lett igazán olyan a krém, amilyennek ezt a süteményt régen szerettük. Most már bármikor örömet szerezhetek vele a Kutyánszkinak. :)
Ez a mai most duplán ünnepi alkalom, hiszen Vízkereszt van, és ilyenkor kell valami finomság. :)






Hozzávalók 16x25 cm-es tepsihez:

Piskótához:
8 tojás
13 dkg porcukor
13 dkg olvasztott vaj
20 dkg finomliszt
8 g sütőpor

Vaníliakrémhez:
20 dkg porcukor
5 dkg Bourbon vaníliás porcukor (vagy vanília kivonat)
1,5 dl zsíros tej (tej és tejszín keveréke is jó)
3 tojássárgája
7,5 dkg finomliszt
40 dkg vaj (eredetileg Ráma margarin)

Tetejére:
ét- vagy tejcsokoládé reszelék

elkészítés:

  1. A piskótához a tojások sárgáját a cukorral kihabosítjuk, hozzákeverjük a langyos olvasztott vajat, és felváltva beleforgatjuk a sütőporral vegyített lisztet, valamint a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  2. A tésztamasszát háromfelé vesszük, az egyik adagot a kivajazott, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. Lehúzzuk róla a sütőpapírt, és tortarácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Így járunk el a többi tésztával is.
  3. A cukrot és a vaníliás cukrot lábasba tesszük, felöntjük a tej felével, és addig melegítjük, hogy a cukor teljesen felolvadjon.
  4. A tojássárgákat csomómentesre keverjük a liszttel, a többi tejjel. Amikor a cukros szuszpenzió felforrt, lassan csorgatva és közben folyamatosan kevergetve hozzáöntjük a tojásos elegyet.
  5. A krémalapot gyors mozdulatokkal simára dolgozzuk, és épp csak összeforraljuk. Teljesen kihűtjük, és miközben hűl, többször átkeverjük.
  6. A puha vajat (margarint) önmagában kicsit kikeverjük, majd a sűrű tojásos krémhez adva, robotgéppel pár perc alatt felhabosítjuk. Úgy osztjuk el háromfelé, hogy a 3. adag kevesebb legyen.
  7. Az egyik adag krémet rásimítjuk az első piskótalapra, rátesszük a másik tésztalapot, amire szintén krém kerül, és befedjük az utolsó piskótalappal.
  8. Egyenletesen elkenjük rajta a megmaradt krémet, villával hullámmintát rajzolunk bele, és megszórjuk ét- vagy tejcsokoládé reszelékkel. Dermedésig hűtőbe tesszük.
  9. A süteményt hosszúkás szeletekre vágva tálcára rendezzük, és 30 percig szobahőmérsékleten hagyjuk. Ezután kínáljuk.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc/tésztalap


Megjegyzés:
A szuszpenzióhoz mindenképp érdemes porcukrot használni, mert a kristálycukor nem biztos, hogy teljesen fel tud olvadni a tejben, főleg, ha valaki édesebben szereti, ezért több cukrot tesz bele. Én legalábbis ezt tapasztaltam az első próbálkozáskor.
A piskótatésztát nem szükséges 3 adagra osztani, egyben is megsüthetjük, és ha kihűlt, 3 lapra vágjuk. De mivel vékony rétegekre van szükség (és otthon szerintem senkinek sincs ipari tésztavágó berendezése, amivel extra vékony tésztarétegeket lehet kreálni), nehezebb lapokra vágni, ha egyben sütjük meg. Igaz, hogy időigényesebb egymás után megsütögetni a tésztát, de megéri.