2013. szeptember 26.

Joghurtos, sós kifli teljes kiőrlésű lisztekből





Ági barátnőm nemrégiben olyan csini vajaskifliket tett fel a blogjára, hogy nem győztem bámulni és csodálni, annyira tökéletesek voltak. Tőle lestem el egy másik fajta kiflitekerési technikát. Pontosabban nem tekerte ő se másként, csak a tésztát nem egy nagy körré vagy téglalappá nyújtotta, és aztán azt vágta háromszög alakú cikkekre, hanem bucikká gömbölygette, és azokat egyenként oválisra nyújtotta, majd tekerte. Pontosan azt tette, amit én a magyaros pizzanyelvekkel, már ami a nyújtást illeti, szóval a technika ismerős. Most már csak tekernem kellett, hogy a tésztából kifli legyen.
Az övéhez nagyon hasonló összetevőkből lévő kiflit én is készítettem már, nagy kedvenc volt nálunk egy időben, de aztán valahogy elmaradt, inkább kenyeret vagy zsemlét sütöttem. Látva azonban az ő kiflikéit, szinte azonnal el is készítettem az ő receptje szerint, és egyúttal bedagasztottam egy másik adagot is: háromféle lisztet vegyítettem, és joghurtot adtam hozzá.
Ezzel a kétféle kiflivel vártam haza az én szegény, fáradt Apjukomat, aki két napig vidéken dolgozott. Nagyon örült a friss péksütiknek, be is vacsorázott, aztán mély álomba zuhant
végre a saját ágyában –, lábánál a két macskuszával.
 
 
 

Hozzávalók 8 darabhoz:

a tésztához:
35 dkg fehér kenyérliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 csapott ek. só
1,5 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
1 mk. cukor
2 dl natúr joghurt
5 dkg vaj

a tetejére:
vaj
köménymag
nagy szemű só

elkészítés:

  1. A langyos, cukros tejben, egy kevés lisztet is hozzáadva, simára keverjük az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk. A joghurtot a vajjal együtt felmelegítjük, és hagyjuk langyosra hűlni.
  2. A felfutott élesztőt és a vajas joghurtot a sóval vegyített lisztkeverékhez öntjük, és lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett felületen finoman átgyúrjuk, 8 egyenlő részre osztjuk, gombócokká formázzuk, és 15 perc pihentetés után oválisra nyújtjuk.
  4. A tésztát a két végénél fogva kissé széthúzzuk, és feltekerés közben kissé lefelé nyomjuk. Végül kifli formára meghajlítjuk. Így járunk el a többi tésztával is.
  5. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, és letakarva pihentetjük jó negyedórát.
  6. A tetejüket lekenjük langyosra hűlt olvasztott vajjal, megszórjuk nagy szemű sóval, köménymaggal, és előmelegített sütőben készre sütjük. Rácsra sorakoztatva hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 20-25 perc