2013. december 10.

Köményes csavart kifli





Ez a kifli zsömlének indult, de miután az egyik népszerű kelt tésztás oldalán véletlenül rám talált egy jópofa formázási technika, így ki kellett azt próbálnom, és megszülettek ezek a csavart kiflik.
Most kedvem támadt variálni, és nem a jól bevált kenyérlisztet használtam, ill. attól a gondolattól vezérelve, hogy picit érdekesebb legyen a tészta, tojás is került bele. Finom puha péksüti lett az eredmény.
Ennyi liszthez egyébként mindig kevesebb élesztőt szoktam használni, de most kíváncsi voltam, változtat-e valamit a tésztán, ha több kerül bele. Őszintén szólva nem vettem észre nagy eltérést, úgyhogy maradok a kevesebb élesztőnél.




Hozzávalók 10 darabhoz:

Tésztához:
55 dkg finomliszt
5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 csapott ek. só
1 ek. őrölt kömény
1 tojás
4 dkg friss élesztő (2,5 dkg-mal is ugyanolyan jól működik)
1 ek. cukor
kb. 3 dl langyos víz

Tetejére:
1 kis tojás sárgája
2 ek. tejszín
köménymag
1 ek. nagy szemű só (elmaradhat)

elkészítés:

  1. A lisztkeverék közepébe morzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, felöntjük 2,5 dl langyos vízzel, egy kis lisztet is hozzáadva simára keverjük és letakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a sót, az őrölt köményt, a felvert tojást, a többi vizet, és tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük.
  3. A tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, gombócokat formázunk belőlük, majd rudakká sodorjuk úgy, hogy a végük csúcsos legyen, középen pedig duci.
  4. A tésztarudakat ellipszis alakúra nyújtjuk, majd az íves oldaluknál fogva, az ellipszis közepéig feltekerjük. (Én a végeket ekkor csippentettem és csavartam össze, mert így nem esnek szét, ha a kezünkbe vesszük.)
  5. A feltekert tésztarudak két végét megfogjuk, és ellentétes irányban csavarunk rajtuk egyet. A csücskeiket összecsippentjük, és azokon is tekerünk egyet, hogy sütés közben ne nyíljanak szét.
  6. Egy nagyobb konyharuhát vagy asztalterítőt beszórunk liszttel, „arccal” lefelé felsorakoztatjuk rajta a kifliket úgy, hogy mindegyik között felhúzzuk a terítőt, így választva el azokat egymástól. Letakarva megkelesztjük.
  7. A kifliket óvatosan a sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, a tetejüket lekenjük tejszínnel kevert tojássárgájával, megszórjuk köménymaggal (esetleg durva szemű sóval is), és előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc