2022. január 28.

Narancsos csokoládétorta

 ...avagy az álmok valóra válnak – I. felvonás


 



Vannak, akiknek a hite bármilyen probléma ellenére is rendíthetetlen marad, folyamatosan pozitívan és megingathatatlanul menetelnek előre, a céljuk felé, és naná, hogy el is érik azt.
Vannak, akik a menet közben adódó egyre több nehézség hatására kizökkennek az általában rájuk jellemző optimista hozzáállásból, egy-egy újabb „pofontól” még jól le is pöttyennek, hogy aztán enerváltan szemléljék az eseményeket, és ne merjék beleélni magukat abba, hogy a vágyuk mindezek ellenére megvalósulhat. Eközben – kis szalmaszálakba kapaszkodva – mégis végig kitartanak. Na, hát ezek vagyunk mi! Pontosabban a Kutyafül alapból szkeptikus, miközben azért reális szemléletű, én meg olyan optimista vagyok, aki szintúgy a racionalitás talaján mozog (az apróbb kilengések nem számítanak! :D ) Ezzel a „pakkal” jutottunk el oda, hogy életünk legeslegnagyobb álma most már megvalósulni látszik, egy nagyon fontos „papírka” ugyanis végre aláfirkantódott. Kissé talányos, tudom! :D De most nem bonyolódnék hosszas történetmesélésbe – boncolgatva a bennünket és a környezetünkben lévő személyeket is sorozatosan letaglózó események miértjét – azt kockáztatva, hogy megint feljelentenek, csak mert leírtam az igazságot.
Ráadásul a sztorink, az a bizonyos rögös út, a hosszúsága miatt mások számára unalmas vagy érdektelen lenne. Ezért inkább csak ennek a masszívan csokis tortának a receptjét közlöm, amelyet az ügyvédünknek sütöttem, ilyen módon is megköszönve a munkáját, és remélve, hogy ez majd némileg ellensúlyozza a számára is igen kellemetlen történések idegekre gyakorolt hatását. A reményem valóra vált, szívet melengető dicséretet kaptam:

„Nagyon-nagyon köszönjük a csodálatosan szép és Isteni finom tortát.
Az egész család végigkóstolta, mindenkinek nagyon ízlett.
Ezért a tortáért megérte küzdeni:)!
A recept alapján mi is megpróbáljuk majd megsütni. ...

A piskóta és a töltelék is isteni lett. Gyönyörűen lehetett szeletelni,
még apukám is háromszor kért belőle.
Köszönöm szépen Neked ezt a csodás ajándékot. ..."


Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

a tésztához:
30 dkg finomliszt
25 dkg finomítatlan nádcukor, darálva
1 csapott tk. szódabikarbóna
12 dkg vaj
5 dkg holland kakaópor
2 narancs leve, átszűrve + víz (összesen 2,5 dl)
3 tojás
10 dkg natúr joghurt

a csokoládékrémhez:
30 dkg étcsokoládé (50-60%-os)
10 dkg finomítatlan nádcukor, darálva (vagy a csokoládé édességétől függően)
3 dl habtejszín
10 dkg vaj
2 bio narancs reszelt héja (friss vagy szárított)

a díszítéshez:
1 bio narancs
2 ek. nádcukor
1 dkg vaj
cukorgyöngyök

elkészítés:
  1. A tésztához a vajat a kakaóporral lábasba tesszük, felöntjük az átszűrt narancslével, valamint annyi vízzel, hogy a narancslével együtt 2,5 dl legyen, és összemelegítjük. Elzárjuk alatta a lángot, és a lábast hideg vízfürdőbe állítjuk.
  2. A tojásokat összekeverjük a joghurttal, és a nádporcukorral, szódabikarbónával vegyített liszttel együtt a kihűlt csokiöntethez dolgozzuk.
  3. A tésztamassza harmadát a sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. A tésztát még forrón kivesszük a formából, az aljáról lehúzzuk a sütőpapírt, és átfordítjuk egy tortarácsra. Hagyjuk kihűlni. Így járunk el a többi tésztával is.
  4. A krémhez a tejszínt a nádporcukorral forráspontig melegítjük, és a felaprított étcsokoládéra öntjük. 1-2 perc elteltével simára keverjük, majd teljesen kihűtjük.
  5. Hozzáadjuk a puha vajat, és robotgéppel magas fokozaton habosra kavarjuk. Beleforgatjuk a narancsok lereszelt héját. A krém 2/3-át sima csővel, a többit csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük.
  6. Az egyik tésztalapot tortatálra tesszük, a sima csővel ellátott habzsákból körkörösen rányomjuk a krémnek majdnem a felét, és elsimítjuk. Befedjük a másik tésztalappal, újabb adag krémet simítunk rá, és ráhelyezzük a 3. tésztalapot. Hűtőbe tesszük dermedni.
  7. A torta tetejére és körben az oldalára kevés krémet kenünk. A csillagcsővel ellátott habzsákból rózsákat nyomunk körben, a torta szélére, és egy-egy cukorgyönggyel díszítjük. Hűtőbe tesszük dermedni.
  8. Az alaposan megmosott, szárazra törölt narancsot felkarikázzuk, a karikákat 4-4 cikkre szeljük.
  9. A cukrot serpenyőbe szórjuk, kis lángon felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a puha vajat, és összekeverjük.
  10. Rátesszük a narancscikkeket, és kis lángon mindkét oldalukon megkaramellizáljuk. A narancscikkeket sütőpapírra téve teljesen kihűtjük.
  11. A karamellizált narancscikkeket körben elrendezzük a torta közepén, az általuk határolt körbe pedig egy nagy rózsát nyomunk a megmaradt krémből. Cukorgyönggyel díszítjük.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 20 perc/tésztalap

Megjegyzés:
Ez a torta süteményként már fent van a blogon, de a tortaformában való sütés miatt a leírás némileg módosult, ezért szükségét láttam így is posztolni.