2020. május 18.

Kenyérlepény kovásszal







Juliánna, a kovászom a húsvét utáni hűvösebb időszakban kissé ellustult, nehezebben emelte a kenyértésztát, de az életben tartás miatt igencsak felszaporodott, mivel én valamiért idegenkedem attól, hogy egy részét kidobjam. Bevallom, nem is értek egyet ezzel a módszerrel, de ez most mellékes. A fölösleges mennyiségből kenyeret sütöttem, ill. nokedlit főztem, és a maradék, minimális mennyiségű kovászt „átetettem” rozsliszt és kenyérliszt keverékével, hogy gyorsabban erőre kapjon. Meghálálta, mert az etetést követő pár óra elteltével megmutatta nekem az izmait. :D Sajnos úgy alakult, hogy épp kifogyott a kenyérlisztem, és a malom, ahonnan a lisztet újabban vásárolom, zárva volt abban a pár napban, amikorra elegendő lett a kenyérsütéshez szükséges kovászmennyiség. Annyi vadélesztőm lett, hogy miután végre kenyérliszthez jutottam, kénytelen voltam a szokásos mennyiség dupláját bedagasztani, hiszen a kovász egy részét kidobni vétek lett volna. Igaz, csinálhattam volna belőle megint nokedlit vagy egyebet, de én direkt kenyeret szerettem volna. Végül olyan sok lett a tészta, hogy a kenyér mellett még kétféle ételt készítettem belőle. Ez a kenyérlepény az egyik. Nagyon örültem, hogy a kedvencünk kovásszal is működik. :) Meg is volt aznapra az ebédünk, a nagy részét pedig lefagyasztottam későbbre.






Hozzávalók 10 darabhoz:

5 dkg aktív kovász + 3,5 dkg kenyérliszt + 1,5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt + 0,5 dl langyos víz
21,5 dkg kenyérliszt
3,5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 tk. só
1,5-2 dl langyos víz
napraforgóolaj a kelesztéshez

elkészítés:

  1. Az aktív kovászhoz hozzáadjuk a kétféle lisztet, elkeverjük 0,5 dl kézmeleg vízzel, és letakarva, szobahőmérsékleten hagyjuk néhány órát (attól függően, hogy milyen meleg van a konyhában).
  2. A liszteket a kovászra szitáljuk, 2 evőkanál kivételével felöntjük langyos vízzel, és a robotgép dagasztószárával megdagasztjuk. Letakarva 30-60 percet pihentetjük.
  3. A tésztára rászórjuk a sót, hozzáadjuk a 2 evőkanál vizet, és géppel vagy kézzel alaposan kidagasztjuk a tésztát. Kiolajozott tálba tesszük, és letakarva, 30 percet pihenni hagyjuk.
  4. A tésztát a tálban hagyva, minden irányból meghajtogatjuk, majd újabb fél órát kelesztjük. Ezt a műveletet a pihentetéssel együtt még egyszer megismételjük.
  5. Az utolsó hajtogatás után 1-2 órát kelesztjük a tésztát. Ha túl lágynak érezzük, hozzádagaszthatunk még annyi kenyérlisztet, amitől jól formázhatóvá válik.
  6. A tésztát 10 részre osztjuk, mindegyiket meggömbölygetjük, és liszttel hintett felületen, letakarva, negyedórát pihentetjük.
  7. A tésztagombócokat lisztezett munkafelületen körlapokra nyújtjuk (a fölösleges lisztet lesöpörjük róla), és felhevített, zsiradékmentes serpenyőben, fedő alatt, egymás után mindkét oldalukon kisütjük.
  8. Az elkészült kenyérlepényeket fogyasztásig konyharuhával letakarva melegen tartjuk, hogy a gőzben kicsit megpuhuljanak.

Tipp:
Köretként fogyaszthatjuk indiai vagy mexikói ételekhez, de szendvics módra is ehetjük. Feltétnek bármit választhatunk, akár vegán alapanyagokat is (pl. vegán sajtot és tejfölt, búzakolbászt, vegán zöldségragut stb.).
És most tejfölös alappal készítettem. Ehhez 30 dkg tejfölt, 5 dkg majonézt alaposan kikevertem 1 evőkanál agavé sziruppal (lehet mézzel is), megfűszereztem Toscana- és mititei fűszerkeverékkel, őrölt fekete borssal, és hozzáforgattam egy kis fej felaprított lila hagymát, 5 dkg aprított kaliforniai paprikát (zöld színűt). Ezt a lepényre kentem és tettem még rá házi szalámit, valamint reszelt vörös Cheddart.