2015. december 6.

Karajszeletek szalonnás paprikamártással, burgonyakrokettel





A zöldségesnél megláttam egy kápia paprikához kísértetiesen hasonlító paprikafajtát, a számomra eddig ismeretlen bocskorpaprikát, és gyorsan vettem is egy darabot kóstolónak. Aztán napokig feléje sem néztem, míg nem eszembe jutott, hogy a fagyasztóban gubbasztó karajszeletekhez valamilyen módon fel tudnám használni. Mivel korábban igen pozitív ízélményt adott a paprikamártás, ezért úgy gondoltam, ezúttal kétféle paprikából fogom elkészíteni és még valamivel megbolondítom. Az eredménnyel mindketten annyira elégedettek voltunk, hogy elhatároztam, ez a mártás biztosan helyet fog kapni az ünnepi asztalon. :)




Hozzávalók 4 személyre:

Húshoz:
8 szelet sertéskaraj
8 gerezd fokhagyma
tej
1 ek. őrölt pirospaprika
1 csapott ek. őrölt kömény
1 csapott tk. őrölt csili

1 púpozott ek. mangalicazsír
liszt

Paprikamártáshoz:
20 dkg kockázott, füstölt, pácolt császárszalonna
1 nagy pritaminpaprika
1 bocskorpaprika
1 kis szál hegyes erős paprika
2 dl tejszín


Kroketthez (kb. 25 darabhoz):
70 dkg krumpli (tisztítva mérve)
2 dkg vaj
10 dkg finomliszt
3 tojássárgája
őrölt fekete bors

zsemlemorzsa
kókuszolaj a sütéshez

elkészítés:

  1. A kisujjnyi vastag hússzeleteket üvegedénybe tesszük, felöntjük annyi tejjel, amennyi éppen ellepi, és hozzákeverjük a megtisztított, áttört fokhagymát. Lefedjük, és másnapig hűtőben érleljük.
  2. A kroketthez a meghámozott krumplit sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük, és még forrón áttörjük. Beledolgozzuk a vajat, sóval, borssal fűszerezzük, és miután langyosra hűlt, hozzákeverjük a tojások sárgáját és a lisztet.
  3. Fél órát állni hagyjuk, majd a masszából nedves kézzel a szokottnál egy kicsit nagyobb méretű kroketteket formálunk. Ismét hűtőbe tesszük, amíg a mártást és a húst elkészítjük.
  4. A húsról leöntjük a fokhagymás tejet, lecsepegtetjük, enyhén kiklopfoljuk, és a só kivételével mindkét oldalukon beszórjuk az előzőleg összekevert fűszerekkel. Fél órát állni hagyjuk.
  5. A mártáshoz a szalonnát zsiradékmentes serpenyőben addig pirítjuk, hogy a zsírját kiengedje, majd kiszedjük a zsírból, és félretesszük.
  6. A magházuktól megfosztott paprikákat kis kockákra aprítjuk, megsózzuk, és a szalonnazsíron kissé megpirítjuk. Felöntjük a tejszín felével, majdnem teljesen elforraljuk, majd hozzáöntjük a többi tejszínt, és épp csak összeforraljuk.
  7. A darabos mártást átszedjük a botmixer poharába vagy csőrös kiöntőbe, pépesítjük, majd hozzákeverjük a pirított szalonnát. A mártást melegen tartjuk.
  8. A hússzeleteket mindkét oldalukon lisztbe mártjuk, felhevített olajon, közepes lángon pirulásig sütjük.
  9. Közben a kroketteket bő, forró olajban, közepes lángon pirosra sütjük (sütés közben fordítunk rajtuk, hogy egyenletesen süljenek), majd papírtörlőre szedjük.
  10. Személyenként 2 szelet húst tányérokra teszünk, meglocsoljuk a mártással, és melléjük rendezünk fejenként 6 krokettet.