2013. augusztus 31.

Mákos ördögpogácsa citromkrémmel töltve





Eszem ágában sem volt aprósüteményt sütni, pláne nem karácsonyit így nyár végén, de annyira megtetszett a Youtube-on látott recept, hogy rögtön lekörmöltem, és pár nap múlva elkészítettem. Darált mákkal készül, de mivel nem rajongok érte, dióval akartam helyettesíteni. Mégis, valamiért kíváncsivá tett a mákos verzió, és a boltban le is kaptam a polcról egy zacskónyi darált mákot. A Kutyafül azonban visított a diós változatért, ezért kétféle tésztát és krémet készítettem. Ez a sütike elnyerte a tetszésemet így mákosan is, főleg másnap ízlett különösen, de meg kell mondjam, ennek ellenére továbbra is a diós marad a kedvesebb. Viszont most már nem fogok fanyalogni, ha vendégségben valaki mákos sütivel kínál meg, kivétel, ha az a töltelékben van.
Citromkrémet idén nyáron főztem először, és akkor megfogadtam, hogy kipróbálok majd egy kicsit más lemon curd receptet is. Így most beváltottam az ígéretemet, és ebbe a sütibe nem a korábban elkészített citromkrémet használtam. Nekem az előző variáció kicsit mégis jobban ízlett, mert a mézet nem csípem annyira.





Hozzávalók 12 darabhoz:

Tésztához:
10 dkg búzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg darált mák
10 dkg nádcukor
1 ek. vaníliás cukor
1 nagy narancs reszelt héja
2 tojássárgája
20 dkg szobahőmérsékletű vaj

Töltelékhez:
1 ek. étkezési kukoricakeményítő
2 tojás
2 citrom leve
0,5-1 dl méz
5 dkg vaj

elkészítés:

  1. A kétféle cukorral, narancshéjjal vegyített lisztkeverékhez adjuk a tojássárgákat, a vajat, és tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.
  2. A krémhez a keményítőt a felvert tojásokkal fém tálba tesszük, kézi habverővel simára keverjük, hozzáadjuk a citromlevet, a mézet, majd gőz fölé téve, folytonos keverés mellett krémmé főzzük. A végén hozzákeverjük a puha vajat, majd kihűtjük.
  3. A tésztát kis gombócokká formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, kissé ellapítjuk, és a közepükbe mélyedést nyomunk. Ha a tészta reped, ujjainkkal elsimítjuk a repedéseket.
  4. A tepsit sütőbe toljuk. Ahogy a sütemények kicsit pirulni kezdenek, kivesszük a sütőből. (A közepük kicsit fel fog púposodni, de amíg forró, ujjunkkal lenyomhatjuk.) Langyosra hűtjük.
  5. A kihűlt citromkrémet habzsákba töltjük és elosztjuk az ördögpogácsák mélyedéseiben. A krém tetejét reszelt citrom- vagy narancshéjjal díszítjük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 15 perc