2020. május 15.

Gombaleves burgonyagombóccal








A Kutyafülnek hetekkel ezelőtt megígértem, hogy készítek neki valami gombás ételt, de aztán jól elmaradtam vele. Most eszembe jutott az elfeledett ígéret, és mivel megkívántam egy jó kis levest, úgy gondoltam, gombát is teszek hozzá, hogy mindenkinek meglegyen az öröme. A burgonyagombóc csak azért került bele, mert a minap kimaradt egy adag héjában főtt krumpli. Még örültem is neki, mert részemről a gomba levesből történő kipiszkálása miatt a répa mellett legalább nekem is jutott egy kis plusz tartalom. :) Végül így lett kerek ez a finom leves.






Hozzávalók 1,2 l leveshez:

a leveshez:
1 kis doboz (280 g) gombakonzerv (csiperke)
1 nagy sárgarépa (tisztítva kb. 15 dkg)
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 ek. szilárd mangalicazsír
1 csapott tk. fűszerpaprika
őrölt színes bors
1 tk. morzsolt oregánó

1 zöldség- vagy tyúkhúsleveskocka
10 dkg tejföl
3 dkg finomliszt

a burgonyagombóchoz:
30 dkg héjában főtt, áttört krumpli
1 kis tojás
6 dkg finomliszt
őrölt fekete bors


elkészítés:

  1. A finomra aprított vöröshagymát és a fokhagymát a felhevített zsíron megpirítjuk, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett gombát, a felezett karikára vágott sárgarépát, és pár percig együtt dinszteljük.
  2. A tűzről lehúzva belekeverjük a fűszereket, és a tűzre visszatéve felöntjük 1 liter vízzel. Lefedve, kis lángon addig főzzük, amíg a répa meg nem puhul.
  3. A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel, a gomba levével, majd hozzámerünk egy keveset a forrásban lévő levesből, és behabarjuk vele az ételt. Ha szükséges, utánasózzuk.
  4. A krumpligombóchoz a héjában főtt, áttört krumplihoz hozzákeverjük a tojást, a lisztet, és kis diónyi gombócokat formázunk belőle. Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük, és a kész leveshez adjuk. Tálaljuk.