2019. december 15.

Márványkalács








Advent 3. vasárnapja van – egyre jobban ráhangolódunk az ünnepre. :) Ismét olyan süteményt hoztam, amivel már régóta szemeztem a Szakácsok könyvében. Ez a kalács ui. azon túl, hogy kellemes látványt nyújt, könnyen beszerezhető hozzávalókból áll, és egyszerű elkészíteni. Mindezeknek köszönhetően ideális lehet csupán egy baráti, teázós/kávézós beszélgetéshez, vagy akár ünnepi sütemény gyanánt. Én most az utóbbi apropóból sütöttem meg, ráadásul duplán ünnepi lett, mert a névnapomra készült. Ez az a fajta süti, amiből soha nem elég egy szelet, simán elfogy egyetlen nap alatt. :D Persze azért én megmentettem belőle egy keveset későbbre is, így tudom, hogy másnap is puha marad. :)






Hozzávalók:

11 dkg finomliszt
4 dkg étkezési kukoricakeményítő (eredetileg burgonyakeményítő)
1 tk. (3 g) sütőpor
egy csipet só
8 dkg tisztított vaj
80 ml napraforgóolaj
14 dkg porcukor + a tálaláshoz
1 cs. vaníliás porcukor
1 kezeletlen citrom reszelt héja
1 dkg holland kakaópor
3 ek. tej
3 nagy tojás (175 g)

elkészítés:

  1. A keményítővel, sütőporral, sóval vegyített lisztet kétszer átszitáljuk. Félretesszük.
  2. A vajat és az olajat kis lángon felmelegítjük. A porcukrot, a vaníliás porcukrot és a reszelt citromhéjat tálba tesszük, és robotgéppel hozzákeverjük a vaj és az olaj elegyét.
  3. Egyesével beledolgozzuk a tojásokat, majd a lisztes keveréket, és robotgéppel magas fokozaton 5 percig keverjük.
  4. A kakaóport a tejjel csomómentesre keverjük. A tésztamassza 1/3-át átöntjük egy másik tálba, és hozzádolgozzuk a kakaót.
  5. A szilikon kuglófsütőformába felváltva rétegezzük a világos és kakaós tésztamasszát (a világos massza legyen az utolsó!), majd villával cikcakkosan belekeverünk a tésztába.
  6. A süteményt 220°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és a hőfokot 200°C-ra mérsékeljük. 20 perc elteltével, olajba mártott késsel nem túl mélyen bevágjuk a kalács tetejét, és 175°C-on további kb. 25 percig sütjük. (Hústűvel ellenőrizzük, hogy átsült-e.)
  7. A kész süteményről 3-4 perc elteltével óvatosan lehúzzuk a sütőformát, és tortarácson hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt meghintjük porcukorral.

Megjegyzés:
Az eredeti leírás szerint normál méretű dobozformában kell megsütni, de utóbb kiderült, hogy ez a mennyiségű tészta túl kevés lenne hozzá. Nekem meg nincs belőle kis méretű. Ezért választottam hozzá egy kis 1 l-es kuglófformát, de még ez sem bizonyult elég kicsinek. Szerencsére mire megsült, nem is lett olyan alacsony, mint ahogy megjósoltam.