2015. február 25.

Gyümölcsös vaníliás túró





Sajnos nem vagyunk valami nagy gyümölcsfogyasztók, főleg, ha nyers gyümiről van szó, ezért néha muszáj rávennem magam, hogy ad hoc jelleggel vegyek a zöldségesnél valamilyen idénygyümölcsöt. Amióta a jó kis szabolcsi almafákat javarészt kivágták, az alma nemigen fogy nálunk, mégis abból szinte mindig van itthon, hátha kell valamilyen ételhez.
A hűtőben tehát volt pár szem almám, egy utolsó darab, felhasználásra váró túróm, valamint a már felbontott doboz mascarponém is csak azt leste, mikor járulhat végre hozzá, hogy valamilyen ételt tegyen finomabbá. Ezeket mind fel akartam használni, de az alma mellé mindenképp vennem kellett más gyümölcsöt is, mert egyedül kevésnek éreztem a kigondolt túrós édességhez. Így került a kosaramba kivi és vérnarancs. A banánnal is szemeztem, de végül úgy döntöttem, az most ott marad a zöldségesnél.
Igazából reggeli gyanánt készült ez a gyümölcsös túró, mert tudtam, hogy a Kutyafül későn ér haza, és nagyon eléheznék ebédig, ha szokás szerint semmit se reggeliznék. A Kutyánszki nélkül nem szeretek ebédelni, ezzel a tartalmas étekkel azonban szerencsére kihúztam délutánig, és aztán együtt költöttük el a kései ebédet.







Hozzávalók 1 személyre:

15 dkg tehéntúró
5 dkg mascarpone
3 ek. tej
2 ek. folyékony méz
1 vaníliarúd kikapart magjai
1 kis vérnarancs
1 kivi
1 kis alma fele
1 ek. frissen facsart citromlé
1 ek. pirított, szeletelt mandula

elkészítés:

  1. Éles késsel levágjuk a vérnarancs szár felőli és az alsó részét, majd deszkára tesszük, és fölülről lefelé haladva, a gyümölcs íves alakját követve, a többi héját is eltávolítjuk a keserű, fehér résszel együtt. Óvatosan kifilézzük úgy, hogy ék alakban kivágjuk a gyümölcshúst a gerezdek közötti hártyák közül.
  2. A kivit meghámozzuk, és előbb karikákra, majd cikkekre vágjuk. Az alma felét 4 cikkre vágjuk, a magházat kivesszük, majd az almacikkeket felszeleteljük és meglocsoljuk a citromlével. A gyümölcsöket tálba tesszük és összeforgatjuk.
  3. A vaníliarudat felhasítjuk, magjait kikaparjuk, és alaposan elkeverjük a túróval, a tejjel és a mézzel. Hozzáforgatjuk a gyümölcsöket, és megszórjuk pirított mandulával. Tálaljuk.

Megjegyzés:
Ha tízóraira esszük, akkor 2 személyre is elegendő ez a mennyiség.