2020. február 11.

Sajtos-kuszkuszos zöldséggolyó fűszeres mártogatóval







Még mindig tart nálunk a húsmentesség, és ennek jegyében zöldségételek után kutatgatok. Nyilvánvalóan a már kipróbált receptek érdekelnek, mivel ezen az úton még kissé járatlan vagyok. Persze menet közben lehet módosítani az arányokon, a fűszerezésen, stb., de egyelőre még nem a saját ötletek vannak soron. Ilyen „lopott” recept ez a zöldségfasírt is, ami minden elemét tekintve számunkra is szerethető, sőt igazából a benne található zöldségek mindegyikét gyakran szerepeltettem eddig is. Legfeljebb nem pont ilyen formában. Talán csak a cukkini az, ami kakukktojásnak számít, mert azt kb. csak rántva szeretjük, de úgy nagyon. Igaz, egyszer már palacsintatésztába reszelve is megettem. :) A kuszkusz viszont újdonság a konyhámban, nemrég próbáltam ki először, egyszerű köretként.
Az eredeti recept kapcsán azonban egy pöttyet fölülbíráltam a készítés módját, ui. szerintem fontos, hogy a lereszelt zöldségeket a levétől kinyomkodjuk, mielőtt hozzákevernénk a tojást. Ellenkező esetben tocsogni fog a nedvességtől, és formázhatatlan lesz. Persze adhatnák hozzá még több kuszkuszt, de én nem szívesen billentettem volna át az arányokat a zöldségek kárára, a kuszkusz javára.
Bár ez az étel nagyon egyszerű, a formázással azért el lehet molyolni, mire az összes masszát golyóvá alakítjuk. De megéri – az eredmény nagyon ízletes. :) Mivel mi imádunk tunkolni, számunkra mártogatóval az igazi. Naná, hogy én tejfölöset készítettem megint, de legalább az ízesítés más, mint legutóbb. :D






Hozzávalók kb. 38 darabhoz:

Zöldséggolyóhoz:
15 dkg cukkini
15 dkg sárgarépa
15 dkg batáta
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
25 dkg reszelt sajt (pl. Pannónia)
15 dkg bio kuszkusz
2 tojás (L-es)
1 mk. őrölt kurkuma
1 csapott tk. currypor
1 csapott tk. garam masala
1 tk. morzsolt oregánó
1 mk. őrölt szerecsendió
őrölt fekete bors


Mártogatóhoz:

25 dkg tejföl
1 tk. magos Dijoni mustár
1 csapott tk. Erős Pista
currypor
garam masala
morzsolt oregánó
egy csipet só
1 tk. agavé szirup vagy méz
1 tk. extra szűz olívaolaj

elkészítés:

  1. A meghámozott zöldségeket lereszeljük (a cukkinit nagy lyukú reszelőn), összekeverjük a finomra aprított vöröshagymával, megsózzuk, és negyedórát állni hagyjuk.
  2. A tojásokat tálba tesszük, felverjük, a fűszerekkel ízesítjük. Hozzáadjuk a levétől alaposan kinyomkodott zöldségeket, a zúzott fokhagymát, a reszelt sajtot, a „nyers” kuszkuszt, és összekeverjük.
  3. A masszából kis diónyi méretű golyókat formázunk (gömbölyűre nyomkodjuk, mert gömbölygetni nem egyszerű), sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
  4. A mártogatóhoz a hozzávalókat összekeverjük, és a zöldséggolyók mellé kínáljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 20-25 perc

Tipp:

Köretnek sült krumplit, rizst, kölest vagy zöldsalátát ajánlok. A golyóbisokat akár főzelékhez feltétként is fogyaszthatjuk.