2016. március 23.

Köleses rakott káposzta








Húsos káposzta rajongók vagyunk, és most már kölesszeretők is. :D Főleg a Kutyinyek. Ezért most rizs helyett ezzel dúsítottam a káposztát. A hús ízesítése is egy kicsit más lett, ill. nem a tőlem jól megszokott összezutyult módon készítettem, hanem rétegezve sütöttem meg. Igaz, a rétegek nem annyira kivehetőek, de sebaj. :D
Hát ez bizony kölessel és rétegezve is finom, sőt az év bármelyik hónapjában, nem csak télen, úgyhogy nincs is ennél több mondani valóm róla. :D





Hozzávalók 6 személyre:

1 kg savanyú káposzta
80 dkg darált sertés- és marhahús vegyesen
15 dkg köles (vagy kb. 50 dkg főtt köles)
40 dkg tejföl
15 dkg reszelt trappista vagy eidami sajt
1 fej vöröshagyma
1 kis fej lila hagyma
4 nagy gerezd fokhagyma
1 púpozott ek. magyaros fűszerkeverék
1 ek. füstölt édes paprika
1 tk. füstölt csípős paprika
őrölt fekete bors

2 ek. mangalica- vagy kókuszzsír

elkészítés:

  1. A káposztát átöblítjük, 1 evőkanál zsíron átforgatjuk, felöntjük egy kevés vízzel, és lefedve, kis lángon puhára pároljuk.
  2. A megtisztított hagymákat nagyon finomra aprítjuk vagy lereszeljük, a maradék zsíron megdinszteljük, majd a tűzről lehúzva hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a fűszereket.
  3. Rátesszük a húst, alaposan összekeverjük, majd készre sütjük. Megózzuk és összeforgatjuk a káposztával.
  4. A kölest átmossuk, lábasba tesszük, felöntjük 3 dl leveskockás vízzel vagy alaplével, és majdnem teljesen lefedve, kis lángon puhára főzzük. Elzárjuk alatta a gázt, lefedve hagyjuk, hogy magába szívja az összes folyadékot, és rizottóhoz hasonló állagú legyen. Csak akkor sózzuk, ha szükséges.
  5. A fele adag húsos káposztát lerakjuk a sütőtál aljába, egyenletesen elkenünk rajta 20 dkg tejfölt, és elosztjuk rajta a kölest. Újabb réteg húsos káposzta és tejföl követezik, majd az egészet megszórj reszelt sajttal.
  6. Előmelegített sütőben pirulásig sütjük, majd kicsit hűlni hagyjuk, és 6 kockára szeletelve tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc

Megjegyzés:
Több nyers kölessel is készíthetjük, elbír 25 dkg-ot is. :)