2020. július 16.

Puha, túrós sós perec







Az új keletű levesmániám miatt kenyérrudakat szoktam sütni, amiket felkarikázva, megpirítva levesbetétnek fogyasztunk. Mindig egy picit máshogyan készítem – ezúttal túró is került bele. A minap egy kicsivel több tésztát dagasztottam be, és csak az egyik adagból készült kenyérrúd, a másikból egyebet akartam sütni. A sós pereccel már régóta szemeztem, és most végre eljött a perecsütés ideje. :D Jópofának tartom, hogy sütés előtt pár pillanatra forrásban lévő vízben kell „őket” megmártóztatni.
Ez a perec most egy puha tésztájú változat (a túró is rásegít erre), nem a ropogós fajta, amit egyébként nagyon szeretek – arra majd máskor kerítek sort. Reggelire, uzsonnára egy bögre kakaóval vagy tejjel jó választás... akár mártógatóval is.;)






Hozzávalók 16 darabhoz:

Tésztához:

50 dkg kenyérliszt
25 dkg túró
3 dkg cukor
1 ek. só
3 ek. olívaolaj
1 dl tej
1,5 dl víz
2,5 dkg friss élesztő
1 ek. szódabikarbóna a főzéshez

Sómasszához:
3 dkg finomliszt
2 dkg só
kb. 5 ek. víz

elkészítés:
  1. A tésztához az élesztőt kis tálkába morzsoljuk, hozzáadunk 2 evőkanál kenyérlisztet, 1 dkg cukrot, és a fele mennyiségű langyos, tejes vízzel simára keverjük. Letakarva felfuttatjuk.
  2. A többi cukorral, sóval vegyített lisztet elmorzsoljuk a túróval, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az olívaolajat, a többi folyadékot, és összeállítjuk, majd megdagasztjuk a tésztát. Letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát 16 egyenlő részre vágjuk, meggömbölygetjük, és letakarva, negyedórát pihentetjük.
  4. A tésztagombócokat egymás után megsodorjuk, a végeiket összecsavarva kialakítjuk a perecformát, és a végeket jól lenyomkodjuk. (Én ehhez megfordítottam a perecet, és a hátoldalán ragasztottam rá a végeket, hogy elöl szép legyen).
  5. A kész pereceket forrásban lévő, szódabikarbónás vízben oldalanként fél percig főzzük, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és megsütjük.
  6. A lisztet a sóval és a vízzel simára keverjük, a kisült perecekre csorgatjuk, és kb. 1 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a sós máz megszilárduljon rajtuk. A sütőből kivéve tortarácson hagyjuk langyosra hűlni.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc