A gyümölcsleveseket nem túl régóta egyre jobban szeretem, és mostanában sűrűbben készítettem. Most például annyira megkívántam, hogy a hűtőben várakozó őszibarackokból inkább nem sütemény lett, hanem ez a finom leves. A 3 barack kevésnek bizonyult, ezért jobb híján egy szem almával dúsítottam, amitől szerintem nagyon ízletes. A fehérbor íze nem tolakodó, ezért aki nem annyira kedveli a borral készült gyümölcslevest, az is bátran kanalazhatja. :)
Hozzávalók 1 l leveshez:
3 nagy őszibarack
1 nagy alma
3 ek. cukor
1 csapott tk. őrölt fahéj
1 mk. őrölt gyömbér
1 mk. őrölt citromhéj
2 ek. mazsola
2 dl fehérbor
2 dl víz
2 dl tejszín
pirított, szeletelt mandula
aprított pisztácia
elkészítés:
- A meghámozott, magházától megfosztott almákat kockákra daraboljuk. A barackokat tálba tesszük, felöntjük forró vízzel, 2 perc elteltével lehúzzuk a héjukat, és kivesszük a magjukat.
- A gyümölcshúst felkockázzuk, az almával együtt lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, és felöntjük a vízzel hígított borral. Puhulásig főzzük.
- Kiveszünk belőle 4 evőkanálnyi őszibarackot, tálalásig félretesszük, a többi levest botmixerrel pürésítjük.
- Hozzáadjuk a mazsolát, fahéjjal, gyömbérrel, citromhéjjal ízesítjük, majd felöntjük a tejszínnel, és összeforraljuk.
- A levest tálba öntjük, hűlni hagyjuk, majd hűtőbe téve teljesen kihűtjük. A félretett barackdarabokkal együtt tálaljuk, megszórjuk pirított mandulaszeletekkel és pisztáciával.