2013. július 17.

Fokhagymás-csirkehúsos piték újhagymával





Tavaly, amikor megvettem a mini piteformákat, nagy buzgalommal készítettem édes, ill. sós pitéket. Aztán valahogy feledésbe merült a használatuk, pedig nagyon finom ételeket lehet ilyen módon asztalra tenni. Ráadásul olyan kis helyesek ezek a mini pitécskék. A minap megint eszembe jutottak a kis formák, mert az egyik bevásárló központban megláttam ezeket a szemnek kedves sütőformákat, csak eggyel nagyobb kiadásban. Nekem nagyon tetszenek, akár minik, akár kicsik, ezért vettem gyorsan egy szettet.
A tésztát már több alkalommal is felhasználtam, mert abszolút bevált, de most másféle töltelékkel készítettem. Boldogan kombinálnám zöldségekkel is ezt a finom tésztát, pl. brokkolival, spárgával, endíviával vagy mással, de félek, akkor nem ennénk meg, ezért maradok a húsos vagy ahhoz hasonló töltelékeknél. A zöldségrajongóknak azonban javaslom, hogy próbálják ki mindenfélével, ami szemüknek-szájuknak ingere.
Nekünk teljesen kihűlve ízlett a legjobban.




Hozzávalók 3 db 12 cm-es piteformához:

Tésztához:
20 dkg finomliszt
10 dkg hideg vaj
½ mk. só
egy csipet cukor
1 kis tojás
½ ek. tej

Töltelékhez:
35 dkg csirkemellfilé
őrölt fehér bors

2,5 dkg vaj
3 szál újhagyma
4 nagy gerezd fokhagyma
majoránna
½ csokor petrezselyem

Öntethez:
1,5 dl tejföl
1,5 dl tejszín
1 mk. darált, nyers csípős paprika
1 tojás
1 tojássárgája



elkészítés:

  1. A sóval, cukorral vegyített lisztet elmorzsoljuk a kis kockákra vágott hideg vajjal, hozzáadjuk a tojást, a tejet, és jól nyújtható tésztává gyúrjuk.
  2. 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, és a piteformáknál  3 cm-rel nagyobb átmérőjű köröket vágunk a tésztába. (Úgy is elkészíthetjük, hogy a tésztát 3 darabra vágjuk, és egymás után mindegyiket akkora körlapokra nyújtjuk, amekkora a piteformánk a peremével együtt.)
  3. A tésztalapokat a formákba illesztjük, mindhárom tésztakosár alját villával megszurkáljuk, és nejlonzacskóba húzva hűtőbe tesszük.
  4. A töltelékhez az újhagymát karikára, a fokhagymát hajszálvékonyra szeleteljük. A húst apró kockákra vágjuk, és sóval, borssal ízesítjük.
  5. A hagymákat a felhevített vajon üvegesre pároljuk, rátesszük a húst, és fehéredésig sütjük.
  6. Megszórjuk majoránnával, kicsit még pirítjuk, végül belekeverjük az aprított petrezselymet.
  7. Az öntethez a hozzávalókat jól összekeverjük. A tésztakosarakat előmelegített sütőben 190°C-on 5-6 perc alatt elősütjük. A tésztakosarakba egy kevés öntetet kanalazunk, elosztjuk bennük a húst, és rákanalazzuk a maradék öntetet.
  8. A sütő hőmérsékletét mérsékeljük és pirulásig sütjük a pitéket. Rácson kicsit hűlni hagyjuk, majd kivesszük a formákból, és azon melegében vagy langyosan fogyasztjuk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 20 perc