Az előző napi élesztős-leveles tésztájú sós süti után másnap megint nekifogtam ennek a fajta tésztának. :D Ilyen még a karácsony előtti nagy hajtáskor sem fordul elő velem egymás utáni napokon, de most valahogy megtáltosodtam. :D Ezúttal sós rétes lett belőle, mert muszáj volt kipróbálnom, hogy sósan is ugyanúgy szeretnénk-e, mint az édes változatot. Hát bizony ugyanúgy szerettük. :D Anya például különösképp odavolt érte. :)
A hagymával ízesített fűszeres túró telitalálatnak bizonyult a ropogós tetejű, belül puha tésztában, és a mellé kínált fokhagymás tejföllel szépen kiegészítették egymást. Mi ebédre ettük, de előételnek is el tudom képzelni. :)
A hagymával ízesített fűszeres túró telitalálatnak bizonyult a ropogós tetejű, belül puha tésztában, és a mellé kínált fokhagymás tejföllel szépen kiegészítették egymást. Mi ebédre ettük, de előételnek is el tudom képzelni. :)
Hozzávalók 2 rúdhoz:
az élesztős tésztához:
40 dkg finomliszt
2 dkg cukor
1 ek. só
2 tojássárgája
1 ek. napraforgóolaj (elhagyható)
2,5 dkg friss élesztő
kb. 2,5 dl tej
a vajas tésztához:
10 dkg rétesliszt
25 dkg vaj
a töltelékhez:
45 dkg túró
15 dkg natúr krémsajt (pl. Philadelphia)
5 dkg finomra aprított lila hagyma
grillfűszer
só
1 tojás
a kenéshez és a tálaláshoz:
1 tojásfehérje
szeletenként 1 púpozott ek. tejföl
fokhagymapor vagy zúzott fokhagyma ízlés szerint
elkészítés:
- Az élesztős tésztához a lisztkeverék közepébe morzsolt élesztőhöz adjuk a cukrot, és elkeverjük a langyos tejjel. Letakarva felfuttatjuk.
- Beletesszük a sót, a tojássárgákat, és lágy tésztává dagasztjuk. Vékonyan kivajazott tálban, letakarva 30 percet kelesztjük, majd hűtőbe tesszük.
- A vajas tésztához a felkockázott, hideg vajat összegyúrjuk a rétesliszttel, majd 15×15 cm-es téglalapra formázzuk. Folpackba csomagolva hűtőben dermesztjük.
- A lehűtött élesztős tésztát lisztezett munkalapon kisujjnyi vastag téglalapra nyújtjuk, közepére helyezzük a vajas tésztát, és minden irányból ráhajtjuk az élesztős tésztát. Ezután 0,5 cm vastag négyzetlapra nyújtjuk.
- A tésztát képzeletben, függőlegesen 3 egyenlő részre osztjuk, bal oldalról behajtjuk a tészta 2/3-áig, majd jobbról is ráhajtjuk a tésztát. Lisztezett tálcára tesszük, és nejlonzacskóba húzva, 20 percet hűtőben pihentetjük.
- Ezután a tésztát a korábbi hajtogatáshoz képest az óramutató járásával megegyezően 90°-kal elforgatva tesszük a lisztezett munkalapra, és ismét négyzetes alakúra és 0,5 cm vastagra kinyújtjuk.
- Képzeletben most 4 egyenlő, függőleges sávra osztjuk, és balról, majd jobbról középre hajtjuk a tésztát. Ezután balról is behajtjuk, mint amikor becsukjuk a könyvet. A tésztát letakarva, újabb 20 percet hűtjük.
- Az előbbi műveletet megismételjük, de figyeljünk arra, hogy az előzőhöz képest az óramutató járásával megegyezően ismét 90°-kal elforgatva nyújtsuk ki a tésztát. Ezután megint hűtjük 20 percet.
- A töltelékhez az áttört túrót összekeverjük a többi hozzávalóval, és két adagra osztjuk.
- A lehűtött tésztát kettévágjuk, és mindkettőt 40×30 cm-es téglalapra nyújtjuk. A hosszabbik oldalukra halmozzuk a túrókrémet, majd jobbról és balról ráhajtjuk a tésztát, és feltekerjük.
- A réteseket sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük egymástól távolabb, és letakarva 20 percet kelesztjük.
- Ezután lekenjük lágy habbá vert tojásfehérjével (megszórhatjuk szezámmaggal), és előmelegített sütőben megsütjük. Langyosra hűlve kínáljuk.
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 30 perc