2018. október 15.

Fűszeres túróval töltött rétes







Az előző napi élesztős-leveles tésztájú sós süti után másnap megint nekifogtam ennek a fajta tésztának. Ilyen még a karácsony előtti nagy hajtáskor sem fordul elő velem egymás utáni napokon, de most valahogy megtáltosodtam. :D Ezúttal sós rétes lett belőle, mert muszáj volt kipróbálnom, hogy sósan is ugyanúgy szeretnénk-e, mint az édes változatot. Hát bizony ugyanúgy szerettük. :D Anya például különösképp odavolt érte. :)
A hagymával ízesített fűszeres túró telitalálatnak bizonyult a ropogós tetejű, belül puha tésztában, és a mellé kínált fokhagymás tejföllel szépen kiegészítették egymást. Mi ebédre ettük, de előételnek is el tudom képzelni. :)
 
 

Hozzávalók 2 rúdhoz:

az élesztős tésztához:

40 dkg finomliszt
2 dkg cukor
1 ek. só
2 tojássárgája
1 ek. napraforgóolaj (elhagyható)
2,5 dkg friss élesztő
kb. 2,5 dl tej

a vajas tésztához:
10 dkg rétesliszt
25 dkg vaj

a töltelékhez:
45 dkg túró
15 dkg natúr krémsajt (pl. Philadelphia)
5 dkg finomra aprított lila hagyma
grillfűszer

1 tojás

a kenéshez és a tálaláshoz:
1 tojásfehérje
szeletenként 1 púpozott ek. tejföl
fokhagymapor vagy zúzott fokhagyma ízlés szerint

elkészítés:

  1. Az élesztős tésztához a cukorral vegyített lisztkeverék közepébe morzsolt élesztőt csomómentesre keverjük a langyos tejjel, és letakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a sót, a tojássárgákat, és lágy tésztává dagasztjuk. Vékonyan kivajazott tálban, letakarva 30 percet kelesztjük, majd hűtőbe tesszük.
  3. A vajas tésztához a felkockázott, hideg vajat összegyúrjuk a rétesliszttel, majd 15×15 cm-es téglalapra formázzuk. Folpackba csomagolva hűtőben dermesztjük.
  4. A lehűtött élesztős tésztát lisztezett munkalapon kisujjnyi vastag téglalapra nyújtjuk, közepére helyezzük a vajas tésztát, és minden irányból ráhajtjuk az élesztős tésztát. Ezután 0,5 cm vastag négyzetlapra nyújtjuk.
  5. A tésztát képzeletben függőlegesen 3 egyenlő részre osztjuk, bal oldalról behajtjuk a tészta 2/3-áig, majd jobbról is ráhajtjuk a tésztát. Lisztezett tálcára tesszük, és nejlonzacskóban 20 percet hűtőben pihentetjük.
  6. Ezután a tésztát a korábbi hajtogatáshoz képest az óramutató járásával megegyezően 90°-kal elforgatva tesszük a lisztezett munkalapra, és ismét négyzetes alakúra és 0,5 cm vastagra kinyújtjuk.
  7. Képzeletben most 4 egyenlő, függőleges sávra osztjuk, és balról, majd jobbról középre hajtjuk a tésztát. Ezután balról is behajtjuk, mint amikor becsukjuk a könyvet. Letakarjuk, és újabb 20 percet hűtjük.
  8. Az előbbi műveletet megismételjük, de figyeljünk arra, hogy az előzőhöz képest az óramutató járásával megegyezően ismét 90°-kal elforgatva nyújtsuk ki a tésztát. Ezután megint hűtjük 20 percet.
  9. A töltelékhez az áttört túrót összekeverjük a többi hozzávalóval, és két adagra osztjuk.
  10. A lehűtött tésztát kettévágjuk, és mindkettőt 40×30 cm-es téglalapra nyújtjuk. A túrókrémet elosztjuk a hosszabbik oldaluk mentén, majd a töltelék végeire ráhajtjuk a tésztát, és feltekerjük.
  11. A réteseket sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük egymástól távolabb, és letakarva 20 percet kelesztjük.
  12. Ezután mindkettőt lekenjük lágy habbá vert tojásfehérjével (megszórhatjuk szezámmaggal), és előmelegített sütőben megsütjük. Langyosra hűlve kínáljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 30 perc