2020. április 12.

Szép húsvétot kívánok!





Az idei húsvét nagyon más, mint az eddigiek. Sokan sok mindent leírtak és elmondtak már arról az időszakról, amibe belekényszerültünk. Én már nem tudnék új gondolatot hozni, ezért csak azt üzenem, hogy a lehetőségeinkhez mérten ünnepeljük meg ezt a szép ünnepet, és igyekezzünk békére lelni. Vigyázzunk magunkra, a szeretteinkre és mindenki másra is, és higgyünk abban, hogy az a változás, ami előttünk áll, szépet és jót is tartogathat számunkra. :)

Kókuszos rizspuding mangóval (vegán)







Ezt a desszertet azoknak ajánlom, akik húsvétkor inkább valami könnyedebb édességre vágynak, és a süti ellenében a pohárkrémet részesítenék előnyben.
Néhány hete, pont, mire ezt a desszertet kitaláltam, hozzánk is begyűrűzött a koronavírus, úgyhogy ezúttal sajnos nem lehetett belőle fizetőeszköz az edzésekért, mert bizony az is halasztódik. Persze a desszert így is elfogyott, és legalább kiderült, hogy tökéletesen pontosan sikerült kiszámolnom a kellő mennyiséget egy 5 fős család számára. Csak azért ajánlom 6 személynek, mert 2 dl-es poharakkal számolva, pont ennyi embernek elegendő.
Bevallom, mangót én kicsiny hazánkban szinte soha nem veszek, mert össze sem lehet hasonlítani azzal, ami a származási helyén érik be. Ehhez a desszerthez viszont nagyon illik, ezért rászántam magam, hogy vegyek. Ha türelmesen kivárjuk, hogy pár nap alatt, kényszeredetten bár, de beérjen, akkor azért talán el tudjuk képzelni, milyen élményben lehet része pl. a Kuala Lumpurban lakóknak. :D Sosem felejtem el az ott kóstolt, frissen préselt mangólét...
Ahogy korábban már írtam, nem vagyok kókuszmániás, de ez a pohárkrém még nekem is nagyon ízlett. Bízom benne, hogy hamarosan az edzőm is élvezheti. :) Ha másként nem, hát úgy, hogy most ő készíti el az alábbi recept szerint.






Hozzávalók 6 személyre:

18 dkg kerekszemű rizs
6 dl rizstej (vagy más növényi tej)
2,5 dl + 2 ek. víz
15 dkg finomítatlan nádcukor
6 dkg pirított kókuszreszelék
1 cs. vegán kókuszízű pudingpor vagy vegán étkezési keményítő
2 dl kókuszkrém
2,5 dkg vegán margarin
1 érett mangó
1-2 ek. citromlé
kevés nádporcukor (elhagyható, ha a mangó elég édes)

elkészítés:

  1. A kókuszreszeléket zsiradékmentes serpenyőben világos színűre pirítjuk, kihűtjük, és 1 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez.
  2. A vizet lábasba öntjük, megsózzuk, felforraljuk, majd hozzáadjuk az átöblített rizst, és nagy lángon, kevergetve elforraljuk róla az összes vizet.
  3. Hozzáöntjük a felhevített rizstejet, a nádcukrot, és közepes lángon puhulásig főzzük (viszonylag sok leve marad). Hozzáadjuk a pirított kókuszreszeléket.
  4. Közben a keményítőt csomómentesre keverjük 0,5 dl kókuszkrém és 2 evőkanál víz elegyével, és kis lángon, kevergetve besűrítjük vele a tejberizst. Beledolgozzuk a puha margarint, és teljesen kihűtjük.
  5. Amíg a puding hűl, a többi kókuszkrémet 20 percre mélyhűtőbe tesszük, majd felverjük, és óvatosan a kihűlt pudinghoz forgatjuk.
  6. A mangó húsát felkockázzuk, az így kapott mennyiség negyedét citromlével (porcukorral) ízesítjük, botmixerrel pürésítjük, majd beleforgatjuk a mangódarabkákat.
  7. A rizses krémet elosztjuk 6 üvegpohárban, rákanalazzuk a mangót, és megszórjuk a félretett pirított kókuszreszelékkel. Behűtve tálaljuk.
Tipp:
Természetesen hagyományos módon is elkészíthetjük, kókusztej helyett tejjel, vegán margarin helyett vajjal.