2022. szeptember 30.

Túrós-csokoládés kuglóf

 

 


 
Mintha megígértem volna, hogy a jövőben igyekszem kevés pénzből elkészíthető ételeket hozni a blogra, de úgy tűnik, ez most az édességre vonatkozóan nem sikerült. Sőt, a tetejébe még annál is drágább desszerttel sokkolom a nagyérdeműt. Ez a kuglóf legalábbis most már sajnos annak minősül, számba véve a felhasznált tojások, a vaj, a túró, a csoki, és a cukor mennyiségét. Mentségemre legyen mondva, hogy a csokoládé már tavasz óta várta, hogy felhasználjam, tojásból és vajból pedig mostanában nem sok fogyott nálam. Ebben a fincsi sütiben aztán jócskán pótoltam a „restanciát”. Reménykedem benne, hogy mások is hozzám hasonlóan jártak, és a megspórolt alapanyagokat nem átallanak most erre az édességre pazarolni, vagy netalán tán az egyszer élünk elvet vallva, csak azért is megsütik az előttünk álló hétvégére. ;)

 


Hozzávalók 24 cm-es kuglófformához:

a tésztához:
20 dkg finomliszt
5 dkg kukoricakeményítő
4 dkg kakaópor
1 cs. sütőpor
egy csipet só
25 dkg vaj
20 dkg cukor
15 dkg étcsokoládé
4 tojás
1,5 dl habtejszín

a túrókrémhez:
40 dkg túró
2 tojás
7 dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor
½ cs. vaníliaízű pudingpor

a bevonáshoz:
10 dkg étcsokoládé
1 ek. növényi olaj

elkészítés:
  1. A feldarabolt csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, hűlni hagyjuk.
  2. A vajat a kétféle cukorral felhabosítjuk, egymás után beledolgozzuk a tojásokat, majd a tejszínt és a csokoládét is hozzákeverjük.
  3. A lisztet elvegyítjük a keményítővel, a kakaóporral, sütőporral, sóval, és a tojásos masszához forgatjuk.
  4. A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük, ha szükséges, botmixerrel krémesítjük.
  5. A tésztamassza felét a szilikon sütőformába kanalazzuk, a kanál hátával árkot képezünk, és úgy osztjuk el benne a túrót, hogy az ne érje a forma szélét. Befedjük a többi tésztamasszával.
  6. Előmelegített sütőben megsütjük, majd egy tálca vagy vágódeszka segítségével a talpára fordítjuk, és 2-3 perc elteltével lehúzzuk róla a formát. Tortarácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
  7. A bevonáshoz a csokoládét az olajjal vízgőz fölött összemelegítjük, és a kuglófra csorgatjuk. Kissé hagyjuk meghúzni, majd felszeleteljük a süteményt.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 60 perc