2019. április 18.

Kék áfonyás-málnás torta







Nevelőapán nemrégiben ünnepelte a névnapját – ez a torta neki készült. :) Gyula bácsinak nagyon jó dolog sütni, mert mindent szeret, amit én készítek. Ráadásul minimum háromszor megköszöni, amitől csak még jobb érzés számomra az ajándékozásnak ez a módja. :) Arról nem is beszélve, hogy minden egyes alkalommal megjegyzi, hogy szerinte cukrászdát kellene nyitnom, mert akkor végre lehetne tényleg finom süteményt kapni, és mások is megtudnák, mit jelent igazából az, hogy „finom”. :D Persze eszem ágában sincs szaporítani a helyi cukik számát, mert egyrészt idegbajt kapnék a futószalagon történő sütéstől, másrészt messze nem vagyok felkészült a témában, harmadrészt pedig én csak azt vagyok hajlandó etetni, akit szeretek. Úgyhogy a mi drága városunk Macskanyelv -féle sütik nélkül marad. :D No, de nem is ez most a lényeg, hanem a torta, ami szerencsére most is elnyerte az ünnepelt tetszését, és boldogan falatozta a szintén általam készített ebéd után. :)
Húsvétra is ajánlom. ;)






Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

Fehér piskótához:
8 tojásfehérje
16 dkg porcukor
16 dkg finomliszt
1 tk. sütőpor

Málna- és az áfonyakrémhez:
30 dkg málna
30 dkg áfonya
4 dl kókuszkrém
6 dkg étkezési kukoricakeményítő
20 dkg porcukor
20 dkg vaj

Bevonáshoz:
15 dkg áfonyakrém
10 dkg málnakrém
15 dkg mascarpone
1,5 dl tejszín
3 dkg porcukor

Díszítéshez:
a megmaradt mascaponés áfonya- és málnakrém
5 dkg mascarpone
áfonya- és málnaszemek
mentalevélkék

elkészítés:

  1. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a porcukrot kisebb adagokban hozzáadva, fényesre verjük. Óvatosan beleforgatjuk a sütőporral vegyített lisztet.
  2. A tésztamasszát a vajjal kikent, sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. Pár perc elteltével kivesszük a formából, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és tortarácson hagyjuk kihűlni. 3 lapra vágjuk.
  3. Ha mirelit gyümölcsöket használunk, előbb kiolvasztjuk.
    A málnakrémhez a málnát pürésítjük, szűrőn átpasszírozzuk, majd 2 dl kókuszkrémmel és 2 dkg porcukorral együtt lábasba tesszük.
  4. Kiveszünk belőle egy keveset, csomómentesre dolgozzuk 3 dkg keményítővel, és ezt a keveréket visszaöntjük a többihez. Kis lángon, kevergetve puding sűrűségűre főzzük. Teljesen kihűtjük. Ugyanígy készítjük el az áfonyapudingot is, de nem passzírozzuk át, és 5 dkg porcukrot adunk hozzá. (Valamennyivel több lesz, mint a málnapuding.)
  5. A puha vajat kihabosítjuk a többi porcukorral, és kétfelé vesszük. Az egyik adagot alaposan összekeverjük a málna-, a másikat az áfonyapudinggal.
  6. Az áfonyakrémből kiveszünk 15 dkg-ot, a málnakrémből 10 dkg-ot. Az előbbit kikeverjük 15 dkg mascarponéval, 1,5 dl híg tejszínnel, valamint 2 dkg porcukorral, az utóbbit pedig 5 dkg mascarponéval és 1 dkg porcukorral. Mindkét mascraponés krémet hűtőbe tesszük.
  7. Egy tortalapot tálra teszünk, rányomjuk az áfonyakrémet, befedjük egy másik piskótalappal, és elosztjuk rajta a málnakrémet. Ráfektetjük a 3. tésztalapot, és a mascarponés áfonyakrém nagy részével körbekenjük a tortát.
  8. A megmaradt mascarponés áfonyakrémet összekeverjük a mascarponés málnakrém felével, és sima csöves habzsákba kanalazzuk.
  9. A többi mascarponés málnakrémet kikeverjük 5 dkg mascarponéval, és sima csöves habzsákba töltjük.
  10. A torta tetejére gömböcskéket nyomunk a halvány rózsaszín és a sötétebb árnyalatú mascarponés krémből, áfonya- és málnaszemekkel, valamint mentalevelekkel díszítjük. Tálalásig hűtőbe tesszük.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc


Megjegyzés:
Sajnos díszítés közben sikerült kibabrálnom magammal, és a torta tetejére nyomkodott gömböcskéket utólag le kellett szednem. Ennek következtében a krémek kissé összekeveredtek, és együtt szép márványosak lettek. Kitaláltam, hogy ezzel a jópofa márványos krémmel díszítek tovább, de a gömböcskék továbbra sem engedelmeskedtek. Újfent le kellett szednem őket a tortáról. A krémek még tovább vegyültek egymással, mígnem elvesztették az eredetileg gyönyörű lilás-ciklámenes, ill. rózsaszín árnyalatukat. Ráadásul a tortán nyomokban rajta maradt világosabb krém megfestette a sötétlilát, amit muszáj volt elkennem. Ettől jóval világosabb lett maga a torta is.
Muszáj volt kitalálnom valamit, hogy megmentsem a helyzetet. Így került a képbe a mascarpone. De mivel menet közben nem volt idegzetem leírni, hogy pontosan hogy kevergettem a krémeket, ezért a későbbi leírás nem biztos, hogy fedi a valóságot a gömböcskék színének elérése kapcsán. :D
A 7. pontig még tuti képben voltam, de onnantól az emlékeim is összekeveredtek, nem csak a krémek. De azért kb. stimmel a 8 és a 9. pont. :D Remélem, ez a kis malőr senkit sem tántorít el attól, hogy elkészítse ezt a tortát, hiszen a díszítés amúgy is egyéni dolog. ;)
A tortaszeletről kivételesen azért nem készült most fotó, mert mégse vághattam fel azelőtt, hogy az ünnepelt megkapta volna. Egyébként a kétféle színű krém nagyon jól mutatott benne. :)