2020. október 26.

Omlós teasütemény (alaprecept)

 

 


 


Az ember azt gondolná, hogy ennél egyszerűbb sütirecept nem is létezik, aztán bumm – pont ezzel a keksszel kellett egy kis kísérletet végeznem. :D Az a fránya vaj, az rontott el mindent! Bár többféle recept is kering a neten, ez a tészta a klasszikus 3:2:1-es – könnyen megjegyezhető – aránnyal is működik – valakinek biztos, nekem nem. :D A vaj ui. a hő hatására megolvad, és bár az íz és az állag így is tökéletes, a szép mintának annyi. Márpedig a sok vajtól lesz porhanyós ez a teasütemény. De a tetszetős küllem sem elhanyagolandó igény, pláne nem egy gasztroblogon való mutogatáshoz. Az én sütikéim ezzel szemben csúnyácskák és laposak lettek. Akkor mégis hogyan alakíthatnék rajta úgy, hogy minden követelménynek megfeleljen?! A keksznek tehát omlósnak kell lennie, de a mintának is meg kell maradnia. Ennek érdekében picit csökkentettem a vaj mennyiségét, és keményítővel vegyítettem a lisztet. A laposság ellen és a lazább szerkezet reményében pedig sütőport vetettem be. Úgy érzem, sikerült a kísérlet: valóban omlós, de nem lisztízű, sőt igazán finom, továbbá kellően magas és mintatartó lett ez a gyorsan elkészíthető teasüti. :)

 



Hozzávalók:

 

16 dkg puha vaj
8-10 dkg porcukor
1 tojás
1 ek. vaníliaesszencia vagy -paszta, esetleg vaníliás cukor
25 dkg finomliszt
3 dkg étkezési kukoricakeményítő
1 tk. sütőpor
2-4 ek. tej


elkészítés:

  1. A puha vajat a porcukorral felhabosítjuk, hozzákeverjük a felvert tojást, a vaníliaesszenciával ízesítjük és beleforgatjuk a keményítővel, sütőporral összeszitált lisztet. Ha szükséges, egy kis tejjel fellazítjuk. (A tésztát nem kell pihentetni!)
  2. A tésztamasszát tetszés szerinti mintázócsővel ellátott habzsákba vagy sütikinyomóba töltjük, és kedvünk szerinti méretű formákat nyomunk ki belőle a sütőpapírral bélelt tepsire.
  3. Előmelegített sütőben megsütjük, majd tortarácsra téve hagyjuk kihűlni. Teához vagy kávé mellé kínáljuk. (Dobozba téve 3-4 hétig eláll.)

sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 8 perc

 

Tipp:

  • A lisztet vegyíthetjük kakaó-, eszpresszó- vagy kapucsínóporral, fahéjjal, őrölt olajos magokkal. (Utóbbi esetében a vaj mennyiségére is érdemes odafigyelni.)
  • A tésztát citrom- vagy narancshéjat és likőrökkel is ízesíthetjük.
  • Egész tojás helyett használhatunk tojássárgáját.
  • A kekszeket olvasztott csokoládéba márthatjuk vagy becsíkozhatjuk vele.
  • Pluszban még megszórhatjuk aprított olajos magvakkal, aprított kandírozott gyümölccsel, cukorgyöngyökkel.
  • 2 kekszet összeragasztva betölthetjük lekvárral vagy valamilyen krémmel, ilyen módon ünnepivé téve a süteményt.