2013. január 7.

Zöldfűszeres túrós rétes






Ennek a rétesnek története van. Mielőtt lefotóztam volna, háromszor kellett megsütnöm, tehát most a 4. sütés eredményét láthatja a kedves Olvasó.
Egyszerűen nem akart összejönni, de juszt se adtam fel. Miután a recept kipattant a fejemből, legelőször akkor készítettem el, amikor a LIKE magazin riportere és fotósa eljöttek hozzám, hogy a blogról faggassanak. Már eleve a leveles tésztával is bajok voltak: a lapok nem akartak elválni egymástól. Miután nagy nehezen megoldódott a helyzet, sütés közben teljesen szétfolyt a töltelék. Én, a nagy konyhaművész, simán kihagytam a tojást a túróból, szóval nem is csoda. Ezt mégsem szolgálhattam fel a vendégeknek, bár amúgy tényleg nagyon finom lett. Elhatároztam, hogy hamarosan újra megsütöm, és akkor már nem feledkezem meg a tojásról. Ezúttal olyan leveles tésztát használtam, ami korábban már bevált. Egy dobozban 6 ilyen lap van, és egyáltalán nincsenek összeragadva, nem úgy, mint egy másik márkájú, nagy rakás kutyagumi.
A töltelék most is kifolyt egy kicsit, és nem értettem, mi lehet az oka, amikor a tojásnak elvileg össze kéne tartania. Hoppá, hát a sajt! Az a fránya bizony nagyban hozzájárult ahhoz, hogy hő hatására, tojás ide vagy oda, gallyra menjen az egész, legalábbis külalakra, mert az ízével nem volt semmi bibi, sőt. Oké, vettem az adást, csökkenteni kell a sajt mennyiségét. Kihagyni nem fogom – ezt elhatároztam, mert direkt illik bele és finomabbá teszi. Így is lett. Tojás, kevesebb sajt, és... megint kifolyt. Rájöttem, hogy a házi túró a ludas, ami eleve zsírosabb a bolti társainál, és nyilván nincs is annyira lecsepegtetve. Kénytelen voltam mégis bolti túrót venni, és ezúttal azzal megtölteni a rétest. Az eredmény nem csak ízre, hanem külsőségeit tekintve is vállalható lett. Végre! Szívből ajánlom kipróbálásra, de azért házi túróval finomabb, még ha az ki is szökik a tésztaköntösből. :D





Hozzávalók 4 személyre:

4 lapocska mirelit leveles tészta (kis dobozban kapható, téglalap alakú lapok)
40 dkg túró
2 tojás
2 ek. metélőhagyma
2 ek. petrezselyemzöldje
4 dkg trappista/eidami sajt
őrölt fehér bors


elkészítés:

  1. Az áttört túrót alaposan elkeverjük a tojásokkal, a reszelt sajttal, és a fűszerekkel ízesítjük.
  2. A tésztalapokat szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni, majd enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk.
  3. A tölteléket a tészta hozzánk közelebbi, hosszabbik szélére halmozzuk úgy, hogy töltelék mellett a jobb és a bal oldalon üresen maradjon egy kb. 2 cm-es sáv.
  4. Ezeket ráhajtjuk a töltelékre, majd föltekerjük a tésztát. Kicsit elegyengetjük, és a réteseket hajtással lefelé a sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
  5. A tetejüket lekenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben pirosra sütjük. Miután kicsit hűlni hagytuk, felszeleteljük.
sütési hőfok: 180ºC
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 20 perc