2016. július 25.

Mézes-fehérboros csirkeragu zöldséges rizzsel







A vasárnapi ebédhez 2 jó nagy csirkemellfilét sikerült kivenni a fagyóból, de túl soknak tűnt négyünknek, ezért egy fél mellet félretettem egy későbbi alkalomra. Mivel még tejben áztatva sem szerencsés túl sokáig tárolni a hűtőben a kiolvasztott húst, ezért 2 nappal később fel is használtam, és ezt az egyszerű, gyorsan elkészülő ételt hoztam össze belőle. Mivel szeretjük a mézzel+fehérborral készülő ételeket, így nem is csoda, hogy mindkettőnknek ízlett. És nem utolsósorban tovább gazdagodott a csirkemelles receptgyűjteményem. :D






Hozzávalók 2 személyre:

Csirkeraguhoz:
1 kis csirkemellfilé (kb. 40 dkg)
1 nagy fej vöröshagyma
5 nagy gerezd fokhagyma
2 ek. Toscana fűszerkeverék (sómentes)
1 ek. méz
1 dl száraz fehérbor
1 ek. mangalicazsír
0,5 dl tejszín
őrölt fekete bors

tej

Zöldséges rizshez:
20 dkg konzerv kukorica
15 dkg Basmati rizs
10 dkg zöldborsó
1 ek. mangalicazsír
zöldségalaplé


elkészítés:
  1. 2 gerezd megtisztított fokhagymát áttörünk, és a megmosott mellfilével együtt üvegtálba tesszük. Felöntjük annyi tejjel, amennyi ellepi, folpackkal letakarjuk, és 1 napot hűtőben pihentetjük.
  2. Másnap leöntjük róla a fokhagymás tejet, alaposan lecsepegtetjük, kis kockákra vágjuk, megszórjuk a sóval, a borssal, a fűszerkeverékkel, és jól összeforgatjuk.
  3. A megtisztított hagymát félbevágjuk, vékonyra szeljük, a zsíron kissé megpirítjuk, közben sózzuk, majd hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, és összesütjük.
  4. A húst a hagymás alapra tesszük, kevergetve fehéredésig sütjük, majd a mézet is rácsorgatva lepirítjuk.
  5. Felöntjük a borral, és addig főzzük, amíg a levét majdnem teljesen elfövi. Hozzáadjuk a tejszínt, és összeforraljuk.
  6. A körethez a rizst 1 teáskanál zsíron kissé megpirítjuk és felöntjük másfélszeres mennyiségű zöldségalaplével. A borsót a félkész rizshez adjuk, és a zöldségeket puhulásig főzzük.
  7. Serpenyőben 1 teáskanálnyi zsírt hevítünk, rátesszük a borsós rizst, hozzáadjuk a kukoricát, megsózzuk és összekeverjük. A köretet tányérokra szedjük, és a közepére halmozzuk a húst. Tálaljuk.