2020. október 16.

Almamuffin (vegán)








Ez a süti tavasszal készült, amikor még bizonytalan léptekkel haladtam a vegán édességekkel kikövezett, számomra vadiúj úton. Hujjuj, ez egy borzalmas képzavar, vagy nem is tudom, minek nevezzem, úgyhogy nem is folytatom! :D Lényeg a lényeg, igencsak tapasztalatlan voltam a fent említett sütemények sütésében. Még március elején – az itthon fellelhető alapanyagokból – egy meglehetősen télies ízvilágú muffint sikerült készítenem, ezért úgy döntöttem, várok a posztolásával. Eddig húztam, de most végre közzétehetem így október derekán! :D
Bevallom, nekünk annyira ízlett ez a hangsúlyosan almás, nagyon szaftos muffin, hogy az első próbasütést követően rendeztem egy másodikat is. :D A harmadik sütés eredményét viszont már kénytelen voltam odaadni azoknak, akinek valójában készült – az edzőmnek és családjának. Tíz perccel az átadás után jött is az üzenet, amiből kiderült, hogy ez a süti mások szerint is nyerő. :D






Hozzávalók 10 darabhoz:

Tésztához:
35 dkg héjastól lereszelt alma (1 db Idared és 1 db Granny Smith)
½ citrom leve
10 dkg finomítatlan nádcukor
1 tk. (3 g) őrölt fahéj
15 dkg fehér rizsliszt
1 ek. útifűmaghéj
1 tk. (5 g) szódabikarbóna
6 g foszfátmentes sütőpor
10 dkg pirított, durvára vágott dió + a díszítéshez
25 ml napraforgóolaj
1 dl rizstej
kókuszolaj a tepsihez

Karamellszószhoz:
3 dkg finomítatlan nádcukor
1 tk. víz
1 dkg kókuszzsír
2 ek. kókuszkrém

elkészítés:

  1. A reszelt almát meglocsoljuk a citromlével, jól átforgatjuk, majd belekeverjük a fahéjas cukrot.
  2. Hozzáadjuk a diót, a sütőporral, szódabikarbónával, magliszttel vegyített rizslisztet, és fellazítjuk a rizstejjel, valamint az olajjal.
  3. A tésztamasszát az olajjal alaposan kikent muffintepsi mélyedéseibe adagoljuk, és előmelegített sütőben megsütjük (tűpróba!). A tepsit tortarácsra tesszük, óvatosan kivesszük belőle a muffinokat, és hagyjuk kihűlni.
  4. A vegán karamellöntethez a cukrot a vízzel és 1 evőkanál kókuszkrémmel tejkiöntőbe tesszük, és miután a cukor felolvadt, a szirupot néha megkeverve, takarék lángon 3-4 percig forraljuk.
  5. A tűzről levéve hozzáadjuk a kókuszzsírt, majd a tűzre visszatéve, 1 percig forraljuk. A többi kókuszkrémet is hozzáadjuk, és folyamatos keverés mellett felfőzzük.
  6. Miután a karamellszósz kihűlt, rácsorgatjuk a muffinok tetejére, és megszórjuk durvára vágott dióval.