2020. december 16.

Mogyorókrémes keksz







 
A házilag gyártott mogyorókrémemet elsőként ehhez a kekszhez használtam fel. Jól éreztem én, hogy tennem kell vele egy próbát, mert az eredménnyel nem csak Anya és a Kutyafül, de én is elégedett voltam. Naaagyon mogyorós! :D Egy bögre kakaóval vagy tejjel tökéletes választás akár az adventi időszakban is, uzsonnára vagy reggelire – jó kis napindító. ;)






Hozzávalók 12 darabhoz:

6,5 dkg vaj
5 dkg finomítatlan nádcukor vagy barna cukor
5 dkg kristálycukor
½ tk. vaníliapaszta
1 tojás
15 dkg házi mogyorókrém
12,5 dkg finomliszt
1 dkg holland kakaópor
1 g szódabikarbóna
1 mk. sütőpor
egy kis csipet só
6 dkg durvára vágott mogyoró

elkészítés:
  1. A puha vajat robotgéppel önmagában kihabosítjuk, majd a kétféle cukorral és a vaníliapasztával tovább kavarjuk.
  2. A tojást a cukros vajhoz dolgozzuk, belekeverjük a mogyorókrémet, hozzáadjuk a kakaóporral, szódabikarbónával, sütőporral, sóval vegyített lisztet, és alacsony fokozaton épp csak addig keverjük, amíg a tésztamassza össze nem áll. A tésztát befedjük folpackkal, és 2-3 órát hűtőben dermesztjük.
  3. A lehűtött masszából gyors mozdulatokkal golyókat formázunk, megforgatjuk a durvára vágott mogyoróban, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk egymástól kb. 5 cm távolságban. Előmelegített sütőben megsütjük.
  4. A kész kekszeket pár percig a tepsiben hagyjuk, majd tortárácsra szedjük és így hagyjuk teljesen kihűlni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc


Tipp:
Célszerű egyszerre csak annyi tésztát meggömbölygetni, amennyit egy tepsiben ki tudunk sütni. A többi tésztát addig tegyük vissza a hűtőbe, és csak utána formázzuk meg!

A tésztagolyókat egy kisebb tepsibe sorakoztatva le is fagyaszthatjuk. Hogy a fagyott tésztagolyók kisebb helyet foglaljanak a fagyasztóban, tegyük nejlonzacskóba. Így 3 hónapig eláll. Sütés előtt nem szükséges kiolvasztani, viszont ilyen módon a sütés tovább tart majd.

Megjegyzés:
Ez egy nem túl édes keksz, de ízlés szerint növelhető a cukor mennyisége.